söndag 12 april 2015

Rätt etnisk härkomst, namn och åsikt?

"– Man säger att mångfalden är viktig för ögat. Det ska se ut som Sverige gör. Men det är bara yta. Det blir ett slags Benettonversion av verkligheten: Många med konstiga efternamn, någon exotisk etnicitet och någon som tillhör subkulturer. Det ser bra ut på pappret. Men alla har samma åsikter. Samma perspektiv. Samma klassbakgrund. Det märks också tydligt när man rekryterar sommarvikarier: Vilken idiot som helst kan få ett vikariat så länge man har rätt etnisk bakgrund, säger Ramon.
Ramon har själv en annan bakgrund än etnisk svensk, men har aldrig spelat på det, menar han.
– En klippt och skuren P3-medarbetare, enligt cheferna som rekryterar, ska helst tillhöra en sexuell minoritet, och synligt vara av annan etnisk härkomst. Ryss eller östeuropé är inte tillräckligt coolt. Sedan ska du helst ha namn som är superudda. Det är ganska många som byter namn för att passa in, precis som man att man anpassar sig till åsiktsklimatet, säger Ramon.
radiotjanst.se
– Är det så att det står mellan en jävligt rolig Jonatan Unge, som ser supersvensk ut, och är briljant på det han gör, och en Bintou med afrikansk-asiatisk bakgrund men är medelmåtta. Då är det Bintou som får det i nio av tio fall, säger Ramon."
 
Texten ovan är ett utdrag hur artikeln från Magasinet Neo som är länkad nederst. Den gör mig rädd.
 
Texten är lång men väldigt läsvärd! Den handlar om Sveriges media och i detta fall Sveriges radio, SVT och främst P3. Resultatet Ivar Arpi kommer fram till är skrämmande. Att vara en "vanlig" svensk är inte längre ok. Allt ska baseras på det ovan skrivna. Texten tar även upp den stora snedfördelningen av åsikter hos de som är anställda. Över hälften av dem sympatiserar med miljöpartiet och sammanlagt är det mindre än 20% som är blå. Är det verkligen opartisk media?
 
Jag tänker såhär, om det nu ska vara helt opartiskt, så mycket det går åtminstone:
Anställ då antalet människor efter antalet platser varje parti har i riksdagen, anställ var sjätte (ungefär) utlandsfödd, hälften kvinnor.. vad är problemet?
Jag ser ett stort problem i detta och har tidigare tagit upp att jag tycker ålder, namn och kön borde plockas bort från arbetsansökningar. Anställ enbart på utbildning och vad personen i fråga har arbetat med tidigare för då kommer vi ifrån detta. Ingen skulle kunna anklagas för exempelvis rasism när man enbart går efter den befästa och bevisade kunskapen.
 
Det kanske helt enkelt är dags att göra som Axén men även låta radion följa med.
Det är skrämmande att vi betalar för något som inte ens klarar det mest elementära; opartiskhet.