torsdag 9 april 2015

Rätten att tigga?

"Årets svensk", men skulle inte skänka en krona till en tiggare.
Omänsklig? Hjärtlös? En hemsk person?
Den tanken är säkert den första som slår många.
Det blir lite svårt att tycka det när det visar sig att mannen som tänker såhär, Johan von Schreeb, inte bara startade upp Läkare utan gränser i Sverige utan även jobbat för dem utomlands under många år. Han som har räddat så många människors liv, är han då hjärtlös?

Anledningen till att han inte skänker pengar är att det inte hjälper. Han anser inte att människor ska spela på sitt eget värde och att ge dem pengar, ger inga incitament till att ta sig från situationen på riktigt. Jag skulle inte kunna säga det bättre själv.
Jag skulle aldrig skänka en krona och har svårt att se varför någon gör det.

Strax utanför jul kom jag utanför en större butik i närheten och där var helt uppenbart någon form av en uppgörelse mellan två grupper av tiggare. Den ene hade tydligen tagit den andres plats och många personer var på platsen för att klargöra vem som hade rätt. Inne i affären talade jag med affärsinnehavaren som då berättade att en av dem tidigare varit inom och frågat hur mycket tillståndet för att tigga kostade. En av de andra hade alltså påstått att de köpt platsen.
expressen.se
Med andra ord bryr de sig inte själv om andra eller ärlighet, bara de får det de vill.
En av länkarna är till en liknande händelse i Karlskrona där det utbröt regelrätt slagsmål mellan två sådana här grupper. Vad kostar detta vårt samhälle?

Många är de som anser att det är synd om tiggarna, som i de allra flesta fall är romer. Jag gör det inte och jag må anses hård och kall för det. Jag anser dock att människor själv ansvarar för sitt öde och texten nedan är skriven av professor Karl-Olov Arnstberg som tidigare varit krönikör i Expressen och anlitad debattör och kommentator för Axess Television:

.."Åttio procent av romerna lönearbetar inte. Om det beror på att romerna är outbildade och därför inte får jobb, så får de väl börja utbilda sig. Det är deras ansvar, ingen annans. Om det beror på att de inte gillar att ta arbete åt gadjo därför att det placerar dem i en ofri och underlägsen situation (det är nämligen vad de flesta romer anser) så får de väl ändra inställning. Om de vill förbättra sitt rykte så får de väl designa om sin i dag parasitära försörjningsnisch. När jag skriver ”parasitär” så är det inget moraliskt ställningstagande utan ett sakligt/ekonomiskt konstaterande. Den som tycker att den karakteristiken är felaktig bör förklara felet för mig. Jag lyssnar gärna. Ovanstående är enkla men hårda regler som gäller för alla Europas invånare. Men sådant får absolut inte sägas i svensk debatt."...

Den översta länken nederst är det en socialdemokrat som skrivit och jag kan inte annat än att tycka att hans argument är helt ok. Om nu några ska tigga, låt dem betala en licens för det och den ska gå till en enklare övernattningsplats någonstans för det är inte ok att bosätta sig var man vill. Han tar dessutom upp något jag själv har funderat över och det är det faktum att de med tidningen vissa av dem säljer, börjat konkurrera med de hemlösa uteliggare Sverige redan har. Plötsligt ska två grupper ställas mot varandra. Det enda positiva jag kan se ur detta är att de främst bosätter sig i våra större städer vilket är tacksamt för om det var här ute på landet, hade ingen i de större städerna sett problemet.

Jag håller med von Schreeb, jag kommer aldrig skänka en krona och trots det kommer jag inte att ha ett dåligt samvete. Jag vill nämligen att de ska arbeta istället.

http://ledarsidorna.se/2015/04/licens-for-att-tigga/?fb_action_ids=10153192540335097&fb_action_types=og.comments&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B822130491194527%5D&action_type_map=%5B%22og.comments%22%5D&action_ref_map=%5B%5D
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6078323
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/495903?programid=4772 (Intervju med Johan von Schreeb)
http://fib.se/fib_1/multikul.html (Karl-Olov Arnstberg, sammandrag)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl-Olov_Arnstberg