söndag 9 juni 2019

Som förälder.

Jag tänker skriva ur två vinklar för jag kan göra det.
Jag är lärare till yrket och utöver det förälder till flera barn,
Som lärare förväntar jag mig ingenting när jag avslutar med en klass men som förälder vill jag absolut ge något till den som varit ett stort stöd för mitt eller mina barn.
svt.se

Till dagmammegruppen brukar vi samla ihop och skänka något som blir till barnen.
Kommunens peng för att köpa leksaker etc är väldigt liten och det lilla vi kan hjälpa till med för att våra barn ska få något extra behövs. Upphandlingsavtalen är en katastrof som enbart gynnar ytterst få personer och delar av verksamheten.

I skolan brukar någon stå för och sedan samla in pengar för att köpa något till klassläraren och de andra vuxna som finns runt om.
Som lärare förväntar jag mig dock ingenting.
Det är jättetacksamt och väldigt snällt när jag får något men det behövs absolut inte.

Nu går diskussionen att det kan räknas som en muta för att ens barn ska få bättre betyg.
Vet inte dessa individer om att betygen sätts innan skolavslutningen?
Jag har aldrig varit med om att någon kommer med något innan skolavslutningen utan det är just den sista dagen det kan dyka upp saker.
Muta?
Jo, det förekommer förmodligen någonstans men jag har aldrig hört talas om det.

Jag är en person som gärna ger saker till människor jag tycker om eller som av någon anledning har gjort sig förtjänt av en blomma, någon trevlig dryck eller sak. För mig är det lika självklart som att alla som kommer hem ska bjudas på något.
Jag är uppväxt på det sättet.
Skulle då det också räknas som en muta?

Jag anser att det går till överdrift.
Som tur är finns det inget nationellt beslut på detta och för mig hade ett förbud inneburit att jag förmodligen hade skickat med barnen något ändå.
Oftast rör det mindre saker för att barnen själv ska få lära sig att ge och inte bara att ta och få.
För mig är det nämligen lika viktigt.
De lättkränkta är allt för många i vårt avlånga land och jag längtar efter att det ska ta en sväng mot det andra hållet istället.

Den dag någon kommer och ger mig som lärare en bil, ett nytt hus eller saker för tusentals kronor, då kommer jag backa självmant. Det hade jag gjort oavsett för det hade blivit för mycket.
Om jag som förälder vill att mitt barn ska ge sin fröken en blomma eller ett mindre paket, så tycker jag att det är ok. Jag väljer att inte se problemet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/experten-redogor-det-har-galler-vid-larargavor