lördag 23 maj 2020

En hyllning till polisen Henrik!

Det sista året har jag läst in det första året i specialpedagog/speciallärar-programmet.
Det innebär att jag har läst väldigt mycket böcker och en röd tråd genom dem allihop är vikten av relation. Relationen mellan individer, och då i mitt fall mellan läraren och eleven, är det viktigaste för att få en fungerande skolgång.

Jag kan därmed inte mer än hylla den polis som står och sparkar fotboll med ungdomar i Dalarna, där deras skola precis har brunnit ner. Det han gör kommer vara totalt ovärderligt för dem och en vacker dag kommer kanske just det mötet göra att skolan inte brinner ner fler gånger.
svt.se

Samhället är rått och många gånger känner jag att jag är rädd för att släppa ut barnen i framtiden. Någonstans måste man dock tänka till en gång till.
Alla har varit unga och de där perfekta människorna, de tror inte jag existerar.
Det finns människor som vägrar minnas hur de själv har varit och sedan finns det dem som minns och låter det minnet göra att dagens val präglas.
Många gånger funderar jag över varför man är arg.
Jag kan också bli arg, självklart.
Men, jag skulle aldrig bli det på en ungdom som kör epa-traktor.
Cyklar överallt eller kör moped.
Min ilska kommer aldrig någonsin hjälpa för hade jag själv varit femton och det kom någon och skällde på vad jag gjorde, så hade jag skrattat och blivit tio gånger värre.
Behandla dem med respekt!
Minns dig själv.

De relationer denne polis skapar är precis det som behövs.
Det behövs en dialog med de ungdomar som kanske inte alltid beter sig som man önskar. De absolut flesta av dem kommer det bli folk av. De behöver bara lite olika lång tid.
Istället för att reta sig, skälla och tycka på, så behandla andra människor som individer.

Jag har de sista dagarna lyssnat igenom P1s podd om den fastspända flickan. Den handlar om flickan som fick Kapten Klänning dömd. Han begick en grov våldtäkt på henne.
Denna trasiga själ.
Det började med att hennes pappa slog henne, sedan blev hon våldtagen, började skära sig, hamnade på ungdomshem, fick droger, blev tvingad att sälja sig och sedan våldtagen och...
Hon flyttades runt i hem och boenden, och ingen lyssnade på henne för alla målade upp en bild av vem hon förmodligen var. Hon sökte alltså hjälp och samhället svek henne fullständigt.

Det där barnet du möter, den där ungdomen, det kan vara en av dessa.
Hade alla myndighetspersoner, lärare och vårdpersonal gjort som denne polis, så hade samhället sett så annorlunda ut. Många gånger räcker ett leende och ett vänligt ord.

Denna handlar visserligen om sjukdomar, men tänk det allmänt.
Se denna film och försök att inte reagera. Vem skulle just du vara att döma någon annan, för de val de har gjort eller inte?
https://www.youtube.com/watch?v=aycjKFnzjMQ&t=10s

Det behövs fler personer som denne polis.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/har-kickar-polisen-boll-vid-nedbrunna-skolan-oerhort-viktigt-att-skapa-kontakt