tisdag 12 maj 2020

Vad är det jag har sagt..

Jag tror på dig och de val du vill göra.
Vill du vara kommunist?
Helt ok för mig.
Nynazist?
Jo, det är ju ditt val.
Vegan, vegetarian, bagare, hundägare, musiker, matematiker, boendes i lägenhet, villa..
Jag kan självklart ha en åsikt om det, men jag kommer aldrig kränka dig. Du får dock förvänta dig mycket frågor för sådan är jag. Jag undrar. Varför i hela världen har du gjort de val du har?
svt.se

Min uppfattning har aldrig varit till salu och det är i med och motvind.
Det tog många år innan jag förstod varför alla skulle ha beteckningar inom politiken och för mig är det tramsigt. Jag är liberalkonservativ med betoning på liberal.
Konservativ är jag i hur Sverige ska se ut i helheten med kultur, ekonomi och statens ansvarsområden. Liberal i tanken på vad varje individ själv får bestämma.

Inför förra valet gjorde jag en mängd olika tester och fick en del påpekanden att jag var mer SD än deras egna var. Det var i just de frågorna. Jag gjorde nyss ett test som sätter mig klart till höger på den politiska skalan, men precis i mitten mellan liberal och konservativ.
Jag hamnar mellan Reagan och Friedman.
Jag tror på just dig.

Det är därför med glädje jag nu ser hur samhället sakta men säkert förändras till det jag känner är den rätta vägen. Jag tror inte på straff i alla lägen.
Straff ska självklart finnas och ett typiskt sådant läge är när det gäller brott som är till skada för enskilda individer och självklart för barn. Den som skadar barn borde låsas in på livstid.
Många andra brott kan du rehabiliteras ifrån och utgångspunkten måste vara att vi tror på individen. Att sätta straff för den som brukar exempelvis cannabis är därför, enligt mig, helt fel.
Du kan inte straffa bort ett missbruk!

Jag har i ett årtionde försökt förändra detta politiskt och jag hörde för ett tag sedan ett program i P1 där de sa att den liberala tanken alltid vinner över den konservativa.
Vi blir mer drogliberala och jag anser det vara bra.
Det betyder inte att jag tycker att människor ska knarka, utan att den som gör det ska få omedelbar vård istället för ett fängelsestraff.

Att folkhälsomyndigheten nu tar upp detta anser jag vara positivt och jag ser med tillförsikt på Norge som har infört Portugals metod. Tro på den enskilde individen och sätt denne tillsammans med samhället främst. Du kan självklart inte skylla alla andra för ditt missbruk, men samhället kan hjälpa dig att inte hamna där. Ska bekymren förändras så går det inte att straffa.
Tror man det, så kan man titta på Sverige.
Vi har straffat dessa människor så länge jag kan minnas och har det hjälpt?
Har vi låga siffror i Sverige?
Nej, tvärtom.
Här dör massvis med människor som inte hade behövt dö.

Jag ser fram emot den liberala våg som bör komma med tiden för jag tänker vara en del i att driva fram den. Du vet bäst själv och gör du inte det, då ska vi hjälpa dig.
Att regeringen inte vill utreda vad lagen från 1988 har gjort för Sverige, är enligt mig oerhört naivt och dumt. Det minsta man kan göra är nämligen att se över om lagen hade/har en effekt och i så fall på vilket sätt.

(Vill du veta vart du ligger på den politiska skalan så testa: https://www.idrlabs.com/se/politiska-koordinater/test.php )

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/folkhalsomyndigheten-utred-forbudet-att-ta-droger
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-polisen-ska-inte-jaga-missbrukare
https://www.idrlabs.com/se/politiska-koordinater/test.php