söndag 24 maj 2020

Kan ha bidragit till de höga dödstalen..

Äldre människor på boenden är de som är mest drabbade av corona.
Utöver det är utlandsfödda högt representerade.
För att hålla liv i debatten anser riksdagspolitiker att beslutet om att inte påtvinga munskydd överallt, "kan ha bidragit till de höga dödstalen" och hänvisar då till dem som har dött på boenden.

Nu pekar socialstyrelsen på att det inte har dött många fler än vid en vanlig säsongsinfluensa och jag säger bara tack. Tack!
Äntligen börjar debatten bli lite sansad för man kan se saker på flera sätt.
svt.se

Om någon sätter en kniv i mig och jag avlider på sjukhuset, men testas för Covid-19 och det är positivt. Vad dog jag då av?
Någonstans måste man börja fundera.
Snyfthistorier radas upp och jag verkar kanske iskall, men tyvärr dör människor hela tiden.
Jorden fortsätter att snurra oavsett.
En kille som inte ens fyllt trettio år utanför Kristianstad dog och det skapade stora rubriker.
I artikeln berättar hans familj att han hade 41 graders feber i nio dagar!
Nio dagar!?
Hade 1177 sagt att jag eller min anhörige inte skulle in med den febern så hade jag kört ner portarna. Nio dygn med 41 graders feber.. det dödar nog de flesta, oavsett vilket virus som ligger bakom.

Många äldre på boenden dör.
Eller många.. det är väldigt speciellt.
I Sverige som land, med sina 10,23 miljoner invånare, alltså 10 230 000 invånare, så har cirka 4000 personer dött av corona. Hur många har samtidigt dött på grund av andra sjukdomar, när vården inte klarar av det den ska göra?
Det dör över 20 000 personer i cancer varje år, vilket innebär knappt 2000 personer i månaden. Med andra ord har det dött fler i cancer under denna period som Covid-19 har härjat, än det har av detta virus. Var finns perspektivet?

Om nu regeringen anser att det är för mycket med de döda som nu finns, så kanske man ska ta och fundera över hur samhället ska se ut i vanliga fall för enligt mig handlar mycket om kvalitet.
Vill jag möta två ögon när jag söker vård?
Nej, det vill jag inte.
Jag vill se hela ansiktet för det ger mig ett sätt att läsa ansiktsuttryck och ett sätt att förstå. Jag kan läsa på läpparna i värsta fall.
Sen om bara ögonen syns på grund av någon form av religiös slöja eller munskydd, det spelar inte mig någon roll. Det kanske är hårt, men de som är äldre kommer alltid att vara en riskgrupp och vi kommer alla att komma dit.
Vi ska bara välja hur vägen dit ska gå och för mig är livskvalitén viktigare än att jag eventuellt ska leva några dagar till.

Det har inte dött många fler än i en vanlig säsongsinfluensa.
Tänk på den, och fundera sedan över vad en vanlig säsongsinfluensa kostar jämfört med den nedstängning som gjorts nu.
Jag ser fram emot en sansad debatt för hur gärna vi än vill det, så är inte vissa människors liv mer värda än andras utan allt bygger på att vi som mänsklig klump ska vara så homogen som möjligt.
Samhällskostnaden blir för stor för de få liv det verkar rädda.
Tyvärr.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/socialstyrelsen-dodstal-pa-aldreboenden-inte-mycket-hogre-an-en-influensasasong
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kraftiga-reaktioner-pa-svt-s-granskning