tisdag 5 maj 2020

Genomtänkt?

Någonstans är det så att jag inte kan låta bli för just tystnad är enligt mig ett tecken på medhåll. Självklart ska vi skydda våra äldre, riskgrupperna och tänka efter innan det händer dumma saker. Så ska all verksamhet fungera.
Tre riktlinjer är framtagna för att klara sig undan smitta på äldreboenden.
Det första är att den som är sjuk stannar hemma.
För mig är det oerhört basalt och denna period i människors liv påverkar mycket.
Vem går till arbetet sjuk!?
apotek365.se

Nummer två är att personal ska få begränsad area. Alltså, att den som arbetar med de äldre enbart ska få arbeta med några få äldre. Detta för att inget ska spridas eller begränsas till några få. Personal som går mellan olika avdelningar, som hoppar mellan olika boenden, ska stoppas.

Nummer tre är att man ska följa vanliga hygienrutiner.
Inget svårt.

Munskydd, andra klassens lite sämre, har nu beställs och ska användas hela tiden samt bytas varje gång du är hos någon ny. Hur tänker man då göra?
Tvinga de äldre att vara på sina rum?
Gemensamhetsutrymmena?
De är ju inga djur som låses in och matas med några timmars mellanrum..

Kostnadsspärrarna har tagits bort för tryggheten och säkerheten ska komma först.
Min fråga blir för vem då jag vet att jag inte hade velat spendera min tid med att försöka gissa mig till vad människor säger genom ett munskydd som klippt och klistrats i något annat land.
Det mesta är visserligen från Kina men finns det något som kan underbygga teorierna om att de spridit detta för egen vinnings skull, så är det att ingen protesterar.

Enligt apotekssidan jag längtat så kostar 500 mindre bra munskydd femhundra kronor. Ett visir som skyddar hela ansiktet men samtidigt visar hela ansiktet kostar fyrtio kronor.
Dessa kan spritas av och användas om och om och om igen..
Vad är då vettigast egentligen?

För de äldre och utsatta så skulle jag vilja påstå att ett visir hade varit så mycket bättre för personalen. Det tillsammans med en spraysprit. Efter varje rumsbesök kunde du sprayat visiret och gått till nästa person. De ser hela ditt ansikte och vet hur du reagerar.
Det hade varit betydligt bättre för miljön då du återvinner samma sak och utöver det hade det gått att samla in dem när denna period är över. De kunde sedan används när den vanliga influensan också drar igång. Ögonkontakt och ansiktsreaktioner är så mycket viktigare än man många gånger tror.
Man hade utöver det vetat kostnaden.
3000 munskydd om dagen.. hur länge då?
Kostnaderna kan skena fullständigt och långt bortom kontroll.
Jag anser inte detta vara genomtänkt och önskar lite sans.
Vill vi verkligen skydda de äldre, riskgrupperna och personalen så är min uppfattning att ett visir hade varit betydligt bättre än diverse munskydd.
Bara tanken att som personal behöva andas genom svettiga munskydd hela dagarna, hade fått mig att göra något annat.
Jag efterlyser genomtänkta beslut som inte styrs av hysteri.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fhm-pk-mandag
https://www.apotek365.se/products/skyddsvisir?gclid=EAIaIQobChMI5L71go6b6QIVQ8YYCh0qtAFAEAQYAyABEgIUDvD_BwE