fredag 8 maj 2020

Sitt still!

Sitt still, var tyst och gör det du ska!
Passen/lektionerna i skolan är många gånger långa och det är befriande att se den forskning som säger att det är fel. Vi har en barnkonvention som är tydligt med att allting ska utgå från barnets bästa och även om de flesta i Sverige inte lider av direkt övervikt, så borde detta verkligen tas på allvar.

Många höjer säkert på ögonbrynen då jag inte har gjort mig känd för att vara någon idrottsfantast. Jag kan dock efter många år i skolans värld se att just rörelse är oerhört viktigt.
Under flera år dansade jag med mina elever.
Inte för att jag kan dansa - jag är direkt värdelös på det, men det gjorde att de blev mer koncentrerade efteråt. Kurser med exempel på olika rörelsemoment finns men många gånger behöver det inte vara så avancerat. Det är fullt möjligt att göra enkla saker för saken är just den, att det är rörelsen som är det viktiga.

Studien kommer från USA som har betydligt mer bekymmer med fetma än vad vi i Sverige har. De har dock tjugo års studier i ryggen och jag personligen tror att den stämmer!
Barn ska röra sig minst tio minuter varje timme.
Detta gör i sig att de blir mer effektiva när de väl arbetar.

Som vuxen beskrivs det att vi tar små mikropauser hela tiden, men att vi förväntar oss att barnen ska sitta stilla i långa pass. Så är det.
Jag vet med mig själv och min problematik att jag inte sitter still.
Jag sitter och gungar med knäna som jag har dragit upp under hakan, hoppar med benen, ritar massvis med småblommor, läser eller lyssnar på nyheterna eller.. jag kan fortsätta länge.
Jag sitter extremt sällan stilla och bara lyssnar eller jobbar med en sak.
Jag vill att det ska göras många saker och när det blir jobbigt reser jag mig och går en runda.
Hela jag fungerar på det sättet.
Jag är 37 år.
Ska jag förvänta mig att barn klarar av dessa långa dagar?
Nej.

Forskaren förespråkar 45 minuters jobb, 10 minuters rörelse och 5 minuter paus tills nästa lektion. Enligt honom skulle detta förbättra resultaten i skolan och eleverna hade mått bättre.
Jag tror att han har helt rätt.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hjarnforskare-foreslar-idrottpaus-varje-timme-i-skolan