måndag 26 augusti 2024

Brudens rätt?

Diskussionerna kring brudöverlämning har blossat upp sedan, hör och häpna, två socialdemokrater har skrivit en motion om att se över hur kyrkan ska fungera i detta.
Många har inte koll på att vi sedan hundratals år tillbaka inte anser att pappan ska lämna över dottern vid bröllopet.  Amerikanska filmer har verkligen gjort sitt och på samma sätt som att många i Sverige på fullt allvar tror att vi har en jury i Sveriges domstolar, så tror man att dottern ska ledas till altaret av sin pappa.

Många gör såhär och tänker nog inte alls på varför de gör det då de bara härmar filmerna de har sett.
Att pappan lämnar över dottern till sin blivande man handlar om att kvinnan inte klarar att ta beslut själv och Sverige har varit föregångare i detta.

Ska du då gå jämte din pappa fram till altaret?
Jag bryr mig inte alls och anser att du som individ garanterat kan ta det beslutet helt själv, MEN, att kunna sin historia är inte fel.
Ska du ha en vit klänning fast att du inte är oskuld?
Slöja?
Krona?
När jag gifte mig följde jag inte en regel.
Ingen kyrka, men en präst.
Ingen vit klänning, krona eller slöja.
Ingen visste.
Jag har aldrig förstått stora bröllop med en massa gäster som du ändå inte hinner att prata med.

Kyrkans tradition?
Jag tycker det är bra att man kollar över detta men anser inte att politiken ska lägga sig i detta alls. Riktlinjer är dock bra och självklart ska de då vara kristna. Bruden och brudgummen ska gå in tillsammans i kyrkan då de är jämnbördiga och har gjort valet att gifta sig tillsammans.
En fin svensk tradition sedan århundraden.

Vill du inte gifta dig så?
Gör på ditt sätt då!
Jag förstår inte vad problemet är.