söndag 25 augusti 2024

När tiden backar.

IVF innebär att ett par som inte kan skaffa barn naturligt, får hjälp genom att befruktningen görs i ett provrör.
I de fall som det blir ett embryo så fryser man ner det för att använda vid ett senare tillfälle. Tekniken har funnits i över trettio år och embryona kan ligga länge i frysen och ändå fungera.

Mina flickor har kommit till via ICSI, som är en annan form av provrörsbefruktning, men tekniken och resultatet blir samma. Barnen är gjorda samma dag och sedan frysta för att sedan ha tinats och satts in med ett års mellanrum. Detta berättar jag öppet för dem och de tycker själv att det är häftigt. Läkarens beslut gjorde att de är födda i den ordning som de är.

I vissa delstater i USA, tänker man nu jämställa dessa embryon, som är max fem dagar gamla, med ett levande barn. De anser att det är mord att tina embryon och sedan låta dem dö, då ingen vill ha dem.
Mord.
Embryot hade inte haft en chans i det verkliga livet men domare kan nu döma människor till långa fängelsestraff. Märker man inte att detta är stenåldern!?

USA, som av så många anses vara fantastiskt, backar i utvecklingen. Detta påminner om u-länder eller religiöst väldigt starka delar av världen där man tillintetgör kvinnor. Är det verkligen ett liv så fort spermien når ägget?
Det anser inte jag.

För mig är detta ett konservativt och religiöst sätt att se på omvärlden. Man anser sig veta bättre än kvinnan som ska bära sina gener. Ett barn är en välsignelse för den som vill ha barnet, men kan vara en fruktansvärd upplevelse för den som inte vill.

Väljer man att göra provrörsbefruktningar så vet man vad man vill för det kostar massvis med pengar.
Man kan inte i förväg säga hur många embryon som kommer att överleva och man gör därför så många man kan av dem man har fått fram.
Nu ska det bli mord.
Sjukt!