torsdag 6 februari 2014

500 barn vräktes i fjol..

Det är ett sätt att se det på. Självklart är det så att man som vuxen kan hamna i vissa livsituationer så att livet plötsligt blir svårt och inte är som tidigare. Att bli vräkt är dock inte väldigt lätt. Du blir inte vräkt för att du missat en betalning eller är lite sen med den utan många gånger är det så att det går ett par månader. Att betala sin hyra hjälper socialen till med om det skulle krisa fullständigt och i Sverige är det ingen som ställs på bar backe.

Jag ser istället rubriken på detta sätt: Många barnfamiljer vräktes i fjol på grund av att föräldrarna inte har haft koll på sin ekonomi. Så "enkelt" är det. Barnen råkar illa ut för att deras föräldrar inte klarar av att sköta det man ska göra som vuxen.

sr.se
Jag vet att min syn på detta många gånger är hård men jag håller fast vid detta. Finns det 500 barn som vräktes är minst 90 procent av dem vräkta på grund av att föräldrarna inte kan se till sin ekonomi. De som går i konkurs säger jag ingenting om för det kan hända men jag betvivlar att alla dessa familjer blivit vräkta för att de gått i konkurs. Jag har vänner som gjort detta, blivit totalt bankrutta, men ändå lyckats överleva och bo utan att bli vräkta. I det förlängda ledet ser jag det såhär; vi ska alltid se till barnets bästa. Vad är barnets bästa?

Pengar kan många gånger vara en källa till bråk och just bristen på pengar är nog det som ställer till det för många. Det gäller att se över vad pengarna ska gå till. Tobak och alkohol är det första som bör sorteras bort och tätt därefter kommer överkonsumtion av saker man inte behöver som ex kläder.
Hyran är det första som ska betalas och det borde vara en självklarhet för alla.

Om en vuxen människa inte vet detta, ser de då till barnets bästa?
Kan denne vuxne ha hand om sina barn när de inte vet det mest elementära?
Jag är inte helt säker och hoppas på att socialtjänsten går in och ser till dessa barn i de fall detta händer. Barn kan aldrig någonsin hjälpa vilka deras föräldrar är och alla förtjänar att få en chans till ett bra liv. Är det bästa då att bo hos några som inte klarar av betala sin hyra?
Jag vet att det alltid finns undantagsfall som hamnar i denna sits men jag är skeptiskt då risken i mina ögon är förhållandevis stor att barnen kommer växa upp och fastna i samma situation då det är så de tror att allting fungerar.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/500-barn-vraktes-forra-aret