tisdag 25 februari 2014

Blekinge - chansen till ett nytt sjukhus!

Valår och alla lovar allt till vem som helst. Partierna fungerar och tänker olika. Jag håller inte alltid med Moderaterna men i det mesta gör jag.
Jag tycker det är en katastrof att akuten i Karlshamn inte längre finns.
Jag tycker det är katastrof att samarbetet med Skåne och Kristianstad lasarett inte är bättre för oss i västra Blekinge. Detsamma gäller även Blekingar som bor vid gränsen till Växjö eller Kalmar.
Moderaterna flaggade för farhågan att det inte skulle bli billigare att stänga akuten men de rödgröna, som styr vårt landsting, höll inte med. Akuten hade fått anmärkningar men istället för att åtgärda dem stängdes den. De röda trodde på detta, jag gjorde det inte men respekterar dem för det beslutet.
Kostnaderna har ökat.

Blekingesjukhuset är ett sjukhus beläget på två ställen, Karlshamn och Karlskrona. De olika ställena har inte samma funktioner vilket för mig är helt förklarligt på ett sätt, men inte på ett annat.
Moderaterna har nu som förslag att det är dags att ta tag i det problem som finns, en gång för alla.
Bygg ett nytt sjukhus mitt i Blekinge.
Det kostar mycket pengar, ja. Utredningarna säger dock att det i längden är det bästa.
Under tiden det tar att bygga detta får underhållet i de andra sjukhusen skötas så att de fungerar.
Underhållet är just problemet. Det är inte skött och därför kostar det nu.
Lokalerna är inte alltid anpassade efter den teknik som finns idag, och därför behöver det byggas om. Kostnaderna för detta är ofantliga.

sverigesradio.se
Karlskrona vill, om det nu bara skulle bli ett sjukhus (rättare sagt en del av) som blir kvar borde det självklart vara i just Karlskrona. Varför förstår jag inte. All logik jag kan uppbringa säger att det bör ligga i Hoby, precis vid motorvägen så att trafiken enkelt tar sig dit. Karlskrona lasarett ligger en bra bit in mot centrum jämfört med Karlshamn idag.

Jag är inte så egotrippad att jag tycker vi ska stänga ner Karlskronaavdelningen och låta Karlshamn stå kvar och förvånas över att andra gör så, fast tvärtom. Att kasta sand i en sandlåda är det för mig.
Ett stort nytt sjukhus byggt med all den teknik som finns och med tankar för framtiden är vad vi behöver. Vi vill ha en trygg vård!

Utöver det faktum att vi vill ha ett nytt sjukhus vill jag att samarbetet med Skåne måste fungera. Papperna som kom i höstas visade att trycket på CSK hade ökat efter stängningen i Karlshamn. Är det någon som är förvånad? Det ska vara så självklart för oss i väst att åka tio mil till Karlskrona men jag undrar hur de hade känt för att köra till Kalmar när de vill något. Jag gissar på ett ramaskri. På MVC i Sölvesborg lär de ut att blivande mammor ska ta sig till Karlskrona vid förlossningen. En bra anledning är enligt dem att där får papporna stanna kvar och omhändertagandet är mycket bättre. Jag skulle vilja påstå att det är beroende på vilken person som tar emot och gällande papporna så får de, precis som i Karlskrona, stanna kvar även i Kristianstad om det finns plats. Anledningen att de vill vi ska köra till Karlskrona är som precis allting annat en pengafråga. Det blir dyrare för landstinget Blekinge om paret tar sig till CSK istället för österut och det är den enda anledningen. Varför skulle man annars bry sig om en osynlig gräns? Varför köra tio mil när man kan köra fyra? (Enkel resa dessutom) Karlskrona kommer dessutom aldrig kunna konkurrera med vetskapen att om något skulle gå fel, oavsett vilket av sjukhusen du är på, så ska barnet till Lund. Vill du då helst befinna dig i Karlskrona eller Kristianstad?

Min övertygelse är att ett nytt sjukhus, mitt i Blekinge, skulle vara det bästa för framtiden.
Utöver det tycker jag att så mycket som möjligt skulle läggas ut på entreprenad så att vården kunde få ägna sig åt just det, vård. Inte vindkraft eller bilar.
Vad tror ni?