torsdag 27 februari 2014

Feta föräldrar, tjocka barn?

Fetma är ett stort problem för hela västvärlden och anses vara en sjukdom. Jag tänker inte så. Jag tror visst att det finns genetiska skillnader som gör att vi alla har olika förutsättningar men jag tror inte på att det är en sjukdom i jämförelsen med exempelvis cancer eller hiv.
Du kan ha problem med din fetma, ja, men du kan själv välja att göra någonting åt den. Du kan inte bestämma dig för att "Nu ska jag göra något åt min cancer" för du kan inte påverka det.

Artiklar har nu kommit att det till etthundra procent är föräldrarnas fel om barn är feta. Självklart. Vems fel skulle det annars vara? Här går det inte att skylla på skolmaten och lärarna.
Föräldrarna måste se vad de stoppar i sina barn.

Att ett spädbarn är stort gör ingenting men från den dag barnet aktivt kan röra på sig är det upp till föräldrarna att sätta upp spelreglerna. Jag tror att fetman kommer dels från dålig mat men främst från för mycket stillasittande. Det fungerar inte att parkera sig framför teven eller datorn när man har barn utan de ska aktiveras. Jag är varken förtjust i kyla eller snö men med kläder efter väder går det. Vi är ute alla dagar för jag anser att både jag och barnen behöver det.
Sallad, ja. Men smal blir du inte av den.
foodelicious.se
Artiklarna berättar att föräldrarna inte kan se att deras barn är överviktiga och jag tror att det beror på att de själva är det. Det gäller att det kommer in lite kunskap i dels vad man äter men även hur viktigt det är att röra sig. Det berättas gärna om hur fel de perfekta idealen som visas ute är och det tycker jag med men det måste vara så att det ska gå att föra en saklig debatt.
Jag tror inte operation är det bästa i alla lägen då det är ett tänk som ska ändras på för att få det att fungera. Jag känner ett par stycken som gjort fetmaoperationer och ett par av dem har berättat att de inte hade gjort om det. Att aldrig någonsin mer kunna äta en normal portion och dricka något gott till kan inte vara en höjdare. På några av kanalerna visas det från "tjockiscamps" i USA där deltagarna inte har något val. De ska ändra sitt tänk och sina vanor.
Minns jag rätt ligger en fetmaoperation på runt 100 000 kronor och detta betalar landstingen. Om personen i fråga hade fått alternativet att de ska gå ner till sin idealvikt själv, för att då få 50 000? Som en morot för att gå ner i vikt?

Jag hade en släkting som försökte banta. Enligt henne själv gjorde hon allt hon kunde för att gå ner i vikt och hon levde på sallad. Det är dock svårt att gå ner i vikt med mimosasallad, räksallad, dallassallad.. Det gäller att tänka ett steg till.
Visst, vissa kanske är "bigboned" men fet behöver man inte vara för det. Fet blir man av att röra sig för lite och ha ett för högt kaloriintag. Svårare än så är det inte och problemet finns även på det andra hållet. Det är ingen höjdare att vara tanig och gå ner i vikt oavsett vad man äter.

Egentligen undrar jag om det helt enkelt inte är så att vi har det för bra och att det är därför vi har detta problem. Släng ut teven, datorn och datorspelen och se vad som händer. Jag har svårt att se att vi bara hade suttit still i soffan och tittat.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/manga-foraldrar-ser-inte-barns-fetma
http://www.svt.se/nyheter/sverige/barns-overvikt-100-procent-foraldrarnas-ansvar