fredag 7 februari 2014

Medias jakt efter enskilda individer.

Jag blir så trött. Jag är inte ofelbar och tror att det finns få människor som är det. Det finns självfallet många som tror att de är det men jag tror de är fler än vad de egentligen är. Jag gör misstag precis som alla andra och det handlar inte om att jag är tjej, i trettioårsåldern, Bleking eller Moderat. Det handlar om att alla individer kan göra fel och jag är så trött på att det ska göras rubriker på något som är en enskild människas fall. Är det så intressant?
Är vi så intresserade av att höra om andra människors fel och brister att vi hellre läser om det än riktiga nyheter? Eller det är media som har bestämt detta till oss?

Vad ger störst rubriker i en tidning?
socialanyheter.se
Förutom vädret som helt klart är en återkommande favorit (i brist på vettiga saker som jag ser det) och sport så är det, som jag ser det, när enskilda personer gör fel. Det är inte så att personerna i fråga kan be om ursäkt och sedan försvinner problemet utan det kommer ältas in i det sista.

Det är fullt möjligt att det är jag som inte kan se det men vad är den stora nyheten i att en socialdemokrat snattat en flaska? Jag tycker synd om honom på samma sätt som jag tyckte om Juholt och hans reseräkningar. Är det så stora nyheter att det ska fortsätta ältas?
Alla kan göra misstag, större eller mindre, och för mig spelar det ingen roll vilket parti, vilket kön eller vilken ålder personen i fråga har. Inget annat heller för det är irrelevant.

Samtidigt som detta blir stora nyheter händer det mycket ute i världen som istället kunde fått ta denna plats. Jag är förmodligen en av världens minst idrottsintresserade människor och jag ser nu fram emot nästan en månads radiotystnad för att slippa OS. Vissa saker slinker dock igenom och jag får ju säga att deras hotell i Sotji inte verkar hålla högsta klass. Rätt kul att se bilderna därifrån.

Som politiker måste man vara medveten om att hela ens liv ska bevakas in i minsta detalj och helst av allt ska man ha levt ett perfekt liv fram till dess att man aktivt jobbar för att göra förändringar. Gjorde du en miss några år tidigare är du bakbunden. Du måste göra offentlig avkall på barndomssynder och tidigare dåliga beteenden trots att en människa kan förändra sig väldigt mycket under loppet av några år. Jag tror inte ens att det behövs några år för att förändra något. Helst ska man nog födas och bli tvingad in i politikens värld så att man helt säkert kan säga när personen i fråga är tjugo att den har levt ett helt perfekt liv. Men, ärligt, är det helt perfekta människor vi vill ha som ska styra vårt land? Eller människor som själv begått misstagen, lärt sig och sedan vill hjälpa andra?

Det jag vill skriva är egentligen, om någon hittar på ett "riktigt" (ja, jag gör skillnad i att missa en reseräkning och att våldta någon) brott, då skyddas deras identitet och deras bild får inte visas men när man begått ett brott, som är ett "mindre" brott, då är det ok att hänga ut personen med bild, ljud och film!? De exponeras hej vilt.
Jag tycker inte det. Det är förmodligen tillräckligt jobbigt för dem och deras familj ändå.
Häng ut grövre brottslingar istället och sluta älta gamla missar.
Se framåt.

http://www.expressen.se/nyheter/tomas-rudin-s-atalas-for-snatteri-av-whisky/