måndag 17 februari 2014

Svensken och OS.

OS. Sverige har nu inte bara ett utan två (?) guld om jag har förstått nyheterna rätt. Nio medaljer sammanlagt.. Helt otroligt. Fantastiskt.


Inte nog med att OS enbart består av sport så är det i Ryssland. Ett land som inte värnar om varje enskild individ eller anser att olika åsikter är bra. Ett land med en fruktansvärd historia. Ett land som fängslar och misshandlar människor med en sexuell läggning de inte anser ok. Varför inte lägga det i Nordkorea eller Kuba nästa gång?


OS är något som berör många och allas statusuppdateringar på Facebook visar hur stolta de är för att vara svenskar för vi har tagit medaljer. Ärligt. Vem bryr sig om tio år? Hundra år?
Jag är svensk, stolt för det för det mesta men jag kunde inte brytt mig mindre om vem som åker skidor snabbast eller suddar framför klot. Det gynnar inte mänskligheten som jag ser det.
stockholmskallan.se
Nyheter maler konstant om OS. Nyheterna är fulla av det. Suck.
Sedan det började byts radiokanalen ut till någon utan en enda sändning här.
Skulle någon uppfinna något fantastiskt eller något hemskt hända just nu får de skylla sig själv att de gör det under OS. Visst, det kan vara så att någon verkligen tror på att detta är något helt otroligt och fantastiskt men ärligt.. hockey. De är ju fullt påklädda.
Jag förstår mer varför någon väljer att se fotboll framför hockey.
Jag ser absolut ingen mening i detta med sport och pengarna det kostar stör mig mycket.


Om Sverige bestämt sig för att ansöka till nästa OS hade det kostat oss 250 miljoner om jag inte minns fel. OS som det är i dag, gynnar ett land utan mänskliga rättigheter, och kostar hundratals miljarder.


Samtidigt krigas det i Syrien och människor får fly sina hem.
Hade hälften, eller varför inte en tiondel av pengarna, OS kostar skänkts hade svälten försvunnit.
Världssvälten hade varit ett minne blott.
Barnhem kunde byggts och människor fått möjligheten att skapa sig bra liv.
Pengarna kunde använts för att medla i konflikter och att hjälpa exempelvis Syriens grannländer att hjälpa de som flyr, ge dem vettiga förhållande och mycket mat.


Så, om hundra år. Vad pratar människor då om?
Jag gissar på att de pratar om de krig som var och inte att någon speciell person vann en "guld"medalj för något som i längden är helt meningslöst. Tittar jag hundra år tillbaka så är det krigen och uppfinningarna vi pratar om med ytterst få vet vem som fick guld i någon enskild gren under de stora tävlingar de hade.