tisdag 4 februari 2014

Övervakning av personal/äldre?

Enskilt boende i kommunen, och kameror är uppsatta av den boendes anhöriga. Personalen vill inte ha dem där men de anhöriga vill inte ta bort dem då de vill ha koll på vad deras gamle far gör. En lag säger att kamerorna ska täckas över medan en annan säger att de ska få vara kvar för i ett enskilt boende kan ingen gå in och bestämma.
Det ska bli mycket intressant att se vad de kommer fram till.

Jag kan helt ärligt inte se problemet. Jag förstår de anhöriga som sätter upp kamerorna. Jag förstår personalen. Vad tycker pappan?
Det bör väl vara den stora frågan egentligen. Är man 95 år och bor på ett boende bör man få ha något att säga till om i frågan. Tycker han att det är ok med den så bör den få vara kvar då det är hans lägenhet.

forskning.se
Vi övervakas jämt och ständigt vad man än ska göra så jag ser egentligen inget problem i det även om det inte kan vara så roligt för personalen att känna sig bevakad. Å andra sidan tror jag nog att de skärper till sig om det är en kamera för det bör väl vara så varje människa tänker.
Jag kan förstå de oroliga med tanke på allt som kommer i media om att äldre vanvårdas och jag tror att kameran kan vara ett rätt effektivt medel för att slippa det.

Det har varit liv kring de program som spelar in i sjukhus och ambulansmiljö men jag hörde en undersökning som visade att där det filmades, hade hygienen blivit mycket bättre. Lite skrämmande att tänka att den inte varit riktigt bra innan då man vill ha bra och säker sjukvård.
Hjälpte det där hjälper det säkert även här.

Jag ser det även som så att äldre människor som blir dementa eller bara förvirrade kan hitta på både det ena och det andra. I de fallen personalen blir anklagad för någonting är kameran ett väldigt bra sätt att peka på att de är oskyldiga. Det händer med jämna mellanrum att personal blir anklagad utan att de sedan kan bevisa att så inte är fallet och ser man kamerorna på det sättet är de till som skydd för personalen.

Jag tror allt är vad man gör det till. Jag är inte jätteförtjust i ett övervakningssamhälle men har egentligen inga problem med det för egen del. Länken underst är rätt intressant i ämnet.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/alvar-95-overvakas-av-kameror
http://www.su.se/om-oss/press-media-nyheter/pressrum/elektronisk-%C3%B6vervakning-g%C3%B6r-%C3%A4ldre-tryggare-1.7025