söndag 16 februari 2014

Karma?

Jag är flummig, jag vet. Jag tänker mycket på saker som egentligen inte borde tänkas så mycket på och jag kan lägga ner ofantligt antal timmar nattetid åt att fundera på varför något är som det.

Det sista jag snöat in på är zoroastrismen. Låter säkert jättespännande?
iran-sweden.net
Jag tycker det i vilket fall. Denna religion är inget man lär ut i skolorna trots dess betydelse för många av de andra religionerna. Tanken om karma kommer ursprungligen härifrån och tankarna som fanns här spreds in i de andra religionerna. Islam, judendom och kristendomen har påverkats av zoroastrismen. Den kallas även för parsism och har ingen bok, inte en massa budskap eller förbud utan endast en gyllene regel: Goda tankar, goda ord, goda handlingar.
Så enkelt var det för enligt dem behövs det inte mer.
(Läs mer om zoroastrismen här http://sv.wikipedia.org/wiki/Zoroastrism och här http://www.so-rummet.se/kategorier/religion/forntidens-och-antikens-religioner/persisk-religion-zoroastrism)
Jag anser det lättare att helt enkelt kalla det för karma.

Karma är precis vad jag tänker på när jag ser nedanstående artiklar.
En självmordsbombare utlöser av misstag sin bomb så att alla de blivande bombarna, och han själv, dör. Deras mening med detta var att mörda andra människor för en sak de tror på.
De får gärna tro och tycka vad de vill, men de kan inte springa runt och mörda människor som har egna val att göra. Självmordsbombare var länge något som hände och drabbade människor långt bort men häromåret fick vi veta att det även kan hända i Sverige.
Jag tror den öppna dialogen, utan skrämseltaktik eller glåpord, är viktig för att detta inte ska hända igen. Sverige är ett väldigt tolerant land och här är det inte bara ok att säga vad man tycker, man får även skriva det eller uttrycka det på något annat sätt så länge det inte går mot personangrepp.
Det är väldigt viktigt för oss att värna om detta.

Alla de personer som dog, har säkert anhöriga som sörjer dem men på något sätt ser jag det bättre att just dessa människor avslutade sina liv istället för att släcka säkert tiofalt fler. Det var inte deras mening att göra det och någon någonstans, såg till att detta hände.
Många människor överlevde på grund av detta.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18336719.ab
http://www.dn.se/nyheter/varlden/sjalvmordsbombare-rakade-spranga-sina-egna-elever/?brs=d