lördag 1 april 2017

Ett annat sätt att se det på..

Polisen stod med lasern på bron i Gualöv och kommenterar själv att anledningen var att motverka "upphinnandeolyckor". Hela 153 personer fick böter varav tio blev av med sina körkort.
Nedanstående text fanns inskrivet på Facebook:
svt.se

"Trafikkontroller på E22 och Lv 116 - Bromölla
Under onsdagen genomförde trafikpolisen en särskild insats på motorvägen mellan Gualöv och Bromölla. Gruppchefen för trafikgruppen skrev följande betraktelse från dagen…
Många förare som kommer ifatt en bil som kör lite långsammare svänger ut i vänsterfilen för att köra om. Alltför ofta kommer blicken bakåt och tecken med körriktningsvisaren efter att körfältsbytet påbörjats. Man räknar inte med att det kommer bilister bakifrån i
... hastigheter upp mot 200 km/h. Blir det en kollision i de hastigheterna är konsekvenserna förödande. Mycket energi är i rörelse och krockvåldet blir stort. Därför var dagens kontroll inriktad för att kontrollera bilisternas hastighet med syftet att minska riskerna för upphinnandeolyckor.
153 bilister rapporterades under dagen för hastighetsöverträdelser. Dagens högsta hastighet var 169 km/h, dessutom körde tio förare så fort att de blev av med sina körkort på plats. Fem övriga trafikbrott rapporterades, bland annat en bilist som körde med återkallat körkort.
I söndags kontrollerades även trafiken på länsväg 116 mellan Bromölla och Näsum. Vid den kontrollen körde åtta förare så pass fort att de blev av med sina körkort på plats."

Jag ska börja med att påpeka att detta inte är polisens utan politikernas fel då det är de som sätter målen. Polisen gör bara sitt jobb.
Jag anser det dock vara hyckleri att skriva ut en text om att detta är för att stoppa "upphinnandeolyckor". Om polisen nu bara vill att människor skulle sakta ner hade det räckt att de parkerade polisbilen synligt någonstans längs med den raksträcka som E22an är, för just det..
De har stått på en bro, ovanför en fyrfilig motorväg med fri sikt och viltstängsel och tagit fortkörare. Alla förstår väl att det handlar om att trafiken ska bli säkrare!
Eller?

Just upphinnandeolyckor är relativt vanligt i Sverige.
I storstäderna.
Upphinnandeolyckor är nämligen när någon blir påkörd bakifrån och detta är ett storstadsproblem och de flesta sådana olyckor sker i mindre hastigheter i Sveriges största städer.
Trots ett intensivt googlande kan jag inte hitta något om sådana olyckor på Sveriges motorvägar.
Min gissning är därför att just denna form av olyckor på motorvägar är ytterst sällsynta.

Vidare står det att hastigheter uppemot 200km i timmen kan förekomma men den som körde snabbast körde i 169 km/h. Fantastiskt.

Polisen i Sverige har uppsatta mål om jag inte har fel för mig eller reglerna har ändrats. De har en kniv mot strupen, från politiken, om att de måste ta ett visst antal fortkörare varje år.
Vart tror ni då de ställer sig?
Vid skolor i småbyarna?
Nej. Här har jag inte sett polisen för fartkontroller på väldigt länge även om de de sista två åren varit i just Hällevik väldigt ofta.
Med tanke på den press polisen har på sig måste de göra det som blir lättast.
Stå vid motorvägen där det passerar mest trafik så att man snabbt ska komma upp i det antal fortkörare och onyktra personer de måste ta varje år.
Alltså, inte polisen i sig som gör fel, utan enligt mig politiken.

Politiken borde nämligen se till kvalitet istället för kvantitet och erkänna med en gång att anledningen till att man står på en motorväg och tar fortkörare i vad som i Sverige bör betecknas som "landet" är att de behöver få in pengar. Att det är för att förhindra upphinnandeolyckor är vad jag skulle kalla för bullshit när statistiken säger att det sker i städer, inte på landets stora motorvägar.
Såg man till kvalitet hade de anställt fler riktiga poliser av kött och blod istället för fartkameror som inte kan ta ett endaste fyllo. 30%, och där finns riktigt statistik, av alla som dör i trafiken gör det nämligen med alkohol i blodet.
Syns de på en motorväg om de håller hastigheten och polisen står med lasern?
Nej.
Dem tar man genom att stå i glesbygden på småvägar där hastigheten är så liten att de kan få kontakt med den som kör.

Ställt till brottet du begår när du kör för fort och de böter det ger så är straffet mindre om du deltar i en våldtäkt. Du kan ju alltid påstå att personen inte sa emot eller gjorde motstånd.
Har du lite tur kan du dessutom få pengar för att du har varit frihetsberövad.
Det enda som gissningsvis kunde ge mer straff proportionellt är om du lurar staten på pengar.

I Sverige finns en nollvision.
Den säger att det i Sverige inte ska dö någon i trafiken.
Som jag ser det bör då alkoholister, de som drogar och människor utan körkort jagas.
De som kör för fort, även om det är ett brott, begår en smärre handling.
Speciellt på en fyrfilig motorväg.
"Roligt" i det hela är också att veta att om polisen stannar en bil som är oskattad, icke försäkrad och framförs av någon som precis fått uppehållstillstånd, befinner sig olagligt i landet eller söker asyl, så grattis.
Ingenting händer. Bilen kan omhändertas men det är meningslöst att ge en bot.
Bilen får dessutom bara hållas i ett dygn sedan får personerna tillbaka den.

Jag pratar mycket med människor inom yrket polis och vad jag förstått är det en frustration. Reglerna säger nämligen att den som kommer till Sverige från ett land utanför EES, alltså alla de människor som de sista åren kommit till Sverige, inte får köra här utan att ha tagit ett svenskt körkort efter att de har fått uppehållstillstånd.
Bara på gatan jag bor står det oskattade icke godkända bilar som inte får köras men på något sätt flyttar de sig varje dag ändå, utan att någon tar dem och blir de tagna blir det socialen som får betala boten då det inte finns någon registrerad inkomst och företaget finns i Justitia.
Fungerar då tanken med nollvisionen?
Eller tanken är att de som blir tagna för det fruktansvärda brottet fortkörning på Europaväg i Sverige, ska betala för alla dem som inte kan?

När jag läser den uppdatering och de kommentarer jag ser på Facebook så kommer denna låttext i mitt huvud:
"Om du misshandlar din hustru
Och förtrycker dina ungar
Och super upp din lön
Så väljer grannen din att blunda
Men om du inte sörjer för
Att gräsmattan är ansad
Då tar det hus i helvete;
Då blir grannen fly förbannad"

När nu staten behöver pengar så säg det istället för annars borde politikerna säga till polisen att stå utanför varenda skola i Sverige, fem dagar i veckan för att kontrollera både hastigheten och eventuella intag som inte är bra kombinerade med körning, istället.
Men.. deras statistik ser bra ut denna vecka.
Svälj elefanter och sila mygg men vad du än gör så glöm för allt i världen inte att akta dig för upphinnandeolyckor på motorvägarna i Sveriges glesbygd!

https://www.facebook.com/Polisen.Karlshamn.Solvesborg.Olofstrom/?pnref=story
källor: http://www.trafikverket.se/DDD/Dont-Drink-and-Drive/Fakta-om-alkohol-i-trafiken/
http://mhf.se/statistik.m