söndag 16 april 2017

Att tänka efter före..

Handen upp, jag är en av dem!
Här står katastroftänket före allt annat och precis allt planeras i god tid innan.
svt.se

Undersökningar visar att svenskar i gemen är väldigt dåligt förberedda på terror eller naturkatastrofer. Vi på landet är duktigare än dem i stan och kvinnor är bättre än män men bara tre av tio visste exempelvis att man ska ha vatten och mat hemma för tre dagar.
Det är nämligen den tid kommunen har på sig för att ge dig hjälp.

Hela familjen här är med i Civilförsvaret.
Anledningen är väldigt enkel; jag tycker det är viktigt.
Det är ett bra sätt att gynna något som hjälper alla och för mig var det väldigt roligt att gå några av de kurser som de erbjuder för att hjälpa barn. Jag hade turen att få gå dem genom min arbetsplats och sedan har vi pratat med barnen som med är fullt medvetna om hur man gör om man exempelvis går vilse. Vad ska man tänka på?
Jag kan rekommendera alla att vara med här!

Jag är medveten om att det ibland går in absurdum men det absolut värsta jag vet är att vara ute i sista minuten. Jag känner mig många gånger som Sheldon i Big Bang Theory för så länge allt är som vanligt är det bra. Så länge allt är planerat vet jag att det löser sig.
Jag skulle aldrig handla födelsedagspresenter eller julklappar de sista veckorna eller ännu värre de sista dagarna. Det ordnas månader innan.
När någon har en jämn födelsedag börjar jag planeringen ett par år innan.
Kläder till barnen köps i god tid och skor köps så att det den dag det behövs, finns ett par storlekar upp. Nackdelen med detta tänk är att barnen ibland inte vill ha sakerna som är köpta, att jag glömmer dem eller att de hinner bli för små.
Det gör dock inget för det är någon annan som blir glad för det istället då allting skänks.

Vi har ett skafferi på cirka tio kvadrat.
Där får det plats väldigt mycket saker och uträkningen ligger på ungefär tre månader.
Det är tiden vi hade klarat oss med mat och dricka.
I detta är inräknat att strömmen går och att allt i frysarna är förstört på en vecka.
Vintertid hade det klarat sig längre.
Det hade även räckt till grannarna om det hade behövts.
En stor överdrift, ja, men det känns tryggt.
Här finns värmeljus och ljus för att värma ett stort rum i väldigt många veckor. Utan ström är det nämligen lika kallt inne som ute på ett dygn. Ved finns till kaminerna och kläder för hela Sibirien.

En stor anledning till det överdrivna hovrandet är att det inte alltid är så lätt att åka och handla med fem barn. Tre är inga problem och fyra går om det inte är så mycket som ska köpas men med alla fem får det inte plats så mycket i vagnen.
Planering är därför av stor vikt.
Kläderna de vill ha på sig dagen efter får de välja dagen innan.
Allt för att slippa ett världskrig på morgonen för jag vill inte lämna barnen efter att ha bråkat om något så meningslöst som vad de ska ha på sig. Alla skor och ytterkläder ligger framlagda och väskorna står färdigpackade.
Våra liv hade inte fungerat utan framförhållning men jag tycker att det borde vara en självklarhet när man har andra att tänka på än sig själv.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/msb-enkat-svenskar-daliga-pa-krisforberedelser
http://www.civil.se/