måndag 12 juni 2017

Allt handlar om vilja.

Skolor kan vara segregerande och experiment med att om möjligt byta lärare mellan skolorna i framtiden är på förslag. Man har gjort ett prov med elever och tycker att det fungerar bra.
svt.se

Jag är helt emot detta.
Jag tror att det finns en plats för alla och en möjlighet att ta sig fram och upp för dem som vill. Den som läser och försöker kommer att kunna ta sig upp i Sverige. Den som är driftig kommer klara sig. Problemet blir de som bara åker med.
Artikeln tar upp att många av eleverna vill lära känna svenskfödda och vår kultur.
För mig kan man inte göra detta konstlat genom att föra ihop personer för min uppfattning är att det måste finnas gemensamma nämnare.
Musik, barnen, sport.
Vad som helst, men något som förenar.

Om jag vill lära känna nya människor, oavsett var jag är eller hur gammal jag är så måste det mest logiska vara att engagera sig i det lokalt. Börja spela innebandy, gympa eller spela instrument i en orkester. På det sättet finns det gemensamma nämnare som kan vara en grogrund för framtiden.
Att bara föra ihop människor kan enligt mig omöjligt vara en lösning.

Jag undrar med vad för gott ett kort lärarbyte ska göra.
Självklart kan det vara bra för att inte spä på fördomar eller tänk om olikheter, men det kan också avskräcka. Varje person har sin plats och gör förhoppningsvis ett bra arbete just på sin plats.
Jag hade inte velat bli flyttad för jag trivs på den arbetsplats jag har nu.
Jag har inga planer på att någonsin flytta på mig.
Skulle jag då bli tvingad för att skolorna är uppdelade?
Det hade säkert fungerat bra när man väl är där men det hade skapat mycket oro.

Sverige har idag en fri marknad att söka arbete på.
Som lärare kan du i princip välja och vraka för arbetena är fler än utbildade pedagoger som det så fint heter. Risken är därmed att lärarna tackar för sig och byter arbete.
Vem vinner på det i längden?
Ingen.

Problemen som finns i dagens Sverige är inte lätta att lösa men utgångspunkten, enligt mig, måste komma ur eleverna och deras familjer. De måste vilja för att ta sig fram, och det gäller på alla håll.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/rektorn-jag-tycker-det-ar-magiskt