torsdag 29 juni 2017

Svenskar har fått sämre läsförståelse.

Inte nog med att svenskar har blivit sämre på att simma så har vi nu även tappat i läsförståelse.
Ibland undrar jag varför inte media antingen lär sig att vara källkritiska eller sortera i vad de faktiskt publicerar. Ord kan ställa till det en hel del om de inte är rätt.
sr.se

I artikeln ändrades det och gavs en förklaring.
Förlagen som skriver böcker på lätt svenska har känt av en enorm ökning av efterfrågan på deras böcker. Detta är självklart positivt för ju fler som läser desto bättre!
Problemet blir när de uttrycker sig som de gjorde i inslaget på nyheterna.
Svenskar har inte blivit sämre på att läsa på två år utan det handlar om invandringen.

Jag är inte förvånad om det över tid är så att läsförståelsen blir sämre och sämre för det räcker att titta på sina mail eller gå in på sociala medier för att få ticks över den dåliga svenska som skrivs.
Särskrivningar är det absolut värsta och jag har väldigt svårt för att ens ta någon på allvar när felen är för många. Jag vet att det är jag som är petig men för mig är det väldigt viktigt att vårt språk används korrekt. Pojkar är garanterat över lag sämre på både att läsa och skriva för det märker jag själv inom mitt yrke. Det är garanterat så att youtubegenerationen har påverkat hur det fungerar men den gör även att engelskan har blivit desto lättare för fler.

Oavsett vad man tycker och tror så berättar artikeln själv att det är på grund av invandringen som det behövs fler böcker på lätt svenska. Youtubegenerationen och pojkarna har inte gjort denna enorma förändring på två år utan den är garanterat successiv.

Den stora frågan blir varför man inte bara säger det rakt ut i nyhetsinslaget.
"På grund av den stora invandringen till Sverige märker förlagen av en ökad efterfrågan på lättlästa böcker". Det behöver varken vara utpekande eller rasistiskt utan bara ärligt helt enkelt.
Rakt på sak.
"På grund av den stora invandringen av människor som inte kan simma drunknar nu fler varje år". Vari ligger felet?
Det är inte svenskar som blivit sämre på att simma eller så markant, över två år, dåliga på att läsa.
Skriv bara det så är det inte längre några problem.
De allra flesta, förutom de där godhjärtade vänsterfolken, förstår att det är så ändå men om media talade klarspråk hade det kanske underlättat lite även för dem.

http://t.sr.se/2tQsfo0