söndag 4 juni 2017

Upp till var och en.

Äldre får lov att välja bort personal inom äldreomsorgen och jag anser det vara varje persons rättighet. Säkert kränkande för några men i slutänden är det så att hemtjänsten och äldreboendena är till för de äldre, inte de äldre för desamma.
svt.se

I Västernorrland får de äldre välja bort de personer de inte vill ha i sitt hem och jag anser det vara bra. Genom hela sitt liv har man rätt att välja allting.
Du väljer dagis, förskola, skola, vårdcentral, sjukhus, vad du vill äta.. vad som helst.
Du väljer även vilka du vill umgås med och när.
Fram tills den dag du blir gammal för då helt plötsligt ska du nöja dig med någon du kanske inte alls känner att du vill vara i närheten av?
Absolut inte.

Problemet i Västernorrland är förmodligen att många har valt bort personal med utländsk bakgrund. Det kan alltså vara så att alla de äldre i Norrland är rasister men det kan också vara så att de har svårigheter att förstå vad som sägs.
Flera gånger var jag med min egen mormor när hon levde och hela hennes generation är förmodligen likadan. När läkaren frågade om allt var bra nickade man, log och sa att jo, så är det. Så fort man sedan lämnade lokalen gjorde det ont överallt.
Flera gånger var jag med om att min mormor nickade precis som om hon förstod när det ställdes frågor eller förklarades någonting. På frågan om hon förstod, när läkaren hade gått, var det inte längre några nickar och till saken är att jag själv hade väldigt svårt att förstå vad många av läkarna sa.
Jag som inte räknas som en äldre person eller har problem med varken dialekter eller brytningar hade väldigt svårt att förstå den så kallade svenska som talades.

I mitt hem vill jag bara släppa in personer som jag känner mig trygg med och en grundläggande sak är att jag kan kommunicera med de människor som kommer hem. Det kan vara så att problemet är regeln som ger de äldre valfrihet, men det kan också vara så att det är de enskilda individernas fel som inte har lärt sig vårt svenska språk tillräckligt bra.

Tänk dig då att dessa personer kanske ska hjälpa dig med det mest intima.
Hjälpa dig med städning och mat, dina rutiner och ditt liv.
Jag tycker oavsett att det ska vara den gamles rättighet att få välja vilka personer de har nära sig.
Jag hade aldrig accepterat att jag hade fått människor hem till mig som talade på ett språk eller en dialekt så att jag inte förstod och det bör vara grundläggande för alla.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/soraya-jag-tror-att-det-beror-pa-spraket