torsdag 18 januari 2018

Ambulans, taxi?

Absolut inget personligt mot den man som uppenbarligen hade ont men när i hela världen ska någon stå upp för den ambulanspersonal som dagligen ska brottas mot de människor som tror att ambulansen är en form av taxi?
svt.se

Jag vet att jag med all sannolikhet räknas som rätt okänslig.
Jag har under hela mitt liv varit med och ringt ambulans en enda gång och då var det allvar.
Jag skulle aldrig någonsin ringa i onödan och skulle det vara så att jag i framtiden får veta, vilket jag hoppas att jag slipper, att något av barnen ringt 112 i onödan så kommer de bli tillrättavisade.
När jag trillade i trappan skulle jag, vilket jag fick veta dagen efter när jag ringde in, ha ringt en ambulans då risken var stor att någon av ryggkotorna hade blivit förstörd med mitt känselbortfall.
Jag ringde inte utan åkte in till akuten, enbart för att de sa det när jag ringde in, dagen efter.

Ok. Du "bröt" din penis.
Det gör säkerligen väldigt ont men en ambulans är inte en taxi.
Om du "bröt" penisen var du med all sannolikhet inte ensam så åk in till akuten för den tid det tar ambulansen att komma ut till dig och konstatera att du kan ta dig in själv, oavsett om IVO nu anser det vara fel, så hade du redan fått vård.
Efter lite googlande inser jag att detta är väldigt ovanligt och gör väldigt ont men det är inte livshotande.

Just detta fall är garanterat inte det stora problemet men de som ständigt ringer ambulansen ska veta att de upptar vård för någon annan. I Blekinge har vi inte så många ambulanser och om alla är ute på uppdrag som inte är livshotande kan den som faktiskt hamnar i en livshotande situation omkomma.
Självklart ska ambulansen användas men den ska användas rätt!

Så du bröt något?
Kör in till akuten.
Ditt barn är väldigt förkylt och hängigt?
Ring BVC eller kör in till akuten om det känns akut.

Ambulans behöver du när du är allvarligt skadad!
Trillade du ner för en stege och förlorade känseln i benen så rör dig inte, ring 112!
Smärta över bröstet och ut i armarna?
Ring 112!
Satte någon i halsen och byter färg?
Ring 112 och gör allt för att hålla liv i personen under tiden.

En av flickorna trillade när hon var liten och "försvann".
En oerhört otrevlig händelse som resulterade i ett par dagar på barnakuten enbart för att konstatera att allt var bra. Efteråt fick vi veta att det kallades för affektanfall och hon fick det flera gånger halvåret därefter. Hon blev så arg att hon "slogs ut" och jag förstår att man ringer in den första gången det händer men sen vet man att det går över. Blås i ansiktet och upp med armarna.
Det går över.
Det finns händelser som absolut kan generera ett samtal till 112 men min rädsla är att den dag någon verkligen behöver den ambulansen ligger den och kör patienter som lika gärna kan åka färdtjänst eller taxi.

Ibland undrar jag om det skulle behövas en kurs, och den skulle absolut varit på fler språk än det svenska. Människor behöver ha respekt för vad en ambulans ska användas till och vad den ska göra.
Om något av mina barn eller mina föräldrar hade hamnat i en livshotande situation och ambulansen inte hade kommit för att de var och plåstrade om någons knä hade jag blivit oerhört upprörd.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/fick-penis-avbruten-nekades-ambulans