tisdag 23 januari 2018

Mailförbud efter arbetstid?

Människor blir mer och mer stressade.
En ny generation är på väg upp som lever som om mobilen är en förlängd del av armen.
Har det inte visats på Facebook så har det inte hänt!
Vad gjorde alla andra på Snapchat, Instagram eller någon annan fantastisk app?
Tyckte du inget om den sista matchen?
Det nya sminket!
Grannens barn eller kompisarnas nya hund?
Du ska veta allt om alla hela tiden och det förväntas av dig att du ska bete dig på samma sätt.
svt.se

Röster höjs för att arbetsrelaterade mail ska förbjudas efter arbetstid.
Det är fullt möjligt att människor känner att de mår bättre av det och jag anser då att det är upp till dem. Jag fungerar dock inte så.
Jag väljer att ta bort andra saker istället.

Jag är inte speciellt aktiv i sociala medier.
Jag har visserligen både Twitter, Facebook och Instagram men använder dem sällan.
Är jag på jobbet används inget av dem för i mitt arbete ingår det inte att vara social på olika medier. På min fritid umgås jag hellre med barnen än att titta i mobilen så de få gånger jag är aktiv är oftast på nätterna. Den tiden tas inte från någon annan som för mig är viktig.
Många gånger väljer jag dock bort det iallafall.
Det finns inget i de sociala medierna som gör att jag mår bättre.
Jag är inte intresserad av vad någon äter, hur mycket de tränar, hur duktiga någons barn är eller vad alla gjorde i helgen. De vänner jag tycker om har jag kontakt med ändå och det är inte mycket det heller. Jag hinner helt enkelt inte utan prioriterar familjen.

Det enda jag kollar varje dag är min mail.
Jag har ett par olika konton men min vanliga mail och min arbetsmail tittar jag på varje dag. Mina sms tenderar ofta att försvinna vilket förmodligen har med barnens användande av mobilen att göra. Alla enheter är kopplade till samma moln så försvinner något märker jag det aldrig.
Mailen kommer de dock inte in i och för mig är det allt annat än stressande.
Jag vet ju att där kommer de saker jag måste titta på, allt annat är i det stora hela oviktigt.

Det kom ut en serie som heter "The end of the Fucking World" (mycket speciell men bra) där en av de första scenerna visar ett gäng tjejer som sitter runt ett matbord och äter. Alla håller i en varsin mobil och den ena tjejen får då ett sms av den som sitter mittemot varpå hon frågar varför hon inte sa det istället för att skriva det. Där är dagens samhälle.

Stressrelaterade sjukdomar ökar drastiskt och främst kvinnor är i centrum för denna ökning. Jag har oerhört svårt för att se att det är deras arbetssituation som ställer till det utan jag tror det är allting annat. Det första jag tog bort när jag kände att det blev för mycket var de sociala medierna.
Jag lever mitt liv här och inte genom dem.
När det kommer ett par hundra notiser varje dag, tiotalet meddelanden och en massa likes. När kommentarerna hopar sig och någon har taggat dig.
DET knäcker garanterat fler än arbetssituationen och det är min fasta övertygelse.

Ingen behöver vara social dygnet runt och det är lika bra att förstå det.
Det finns inget som springer ifrån dig och skulle nu ditt arbete stressa dig; lägg ner det på fritiden men absolut inget allmänt förbud. Var bara fri istället. Fri från allt utom det du gör just nu.
Ingen minns vilken matbild du la upp om hundra år, hur många meddelanden eller likes du svarade på. Oavsett hur fina bilderna är på dina barn tycker alla andra mer om sina egna barn än dina ändå. Du lever nu så gör det på riktigt.
Arbetet måste du ha för att kunna leva så lev med din familj och dig själv utan alla andra så tror jag stressen försvinner.
Ägna din tid åt det som betyder något.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/han-vill-minska-stressen-genom-att-forbjuda-mejlkoll-utanfor-arbetstid
https://www.svt.se/opinion/ingemar-tigerberg-om-stress