onsdag 3 januari 2018

Den enskildes ansvar.

Vissa saker går igen.
Akta er för arsenik i ris, gröna potatisar och, nu ska jag trampa på några ömma tår, de överviktiga kan inte hjälpa att de är just överviktiga. När det inte händer tillräckligt mycket spännande saker att skriva om i världen så är de ovan favoritobjekten!
svt.se

Artikeln handlar om att överviktiga inte kan hjälpa att de är överviktiga.
Den handlar om att människor har olika bra ämnesomsättning och hur jobbig reklam om olika saker är för olika människor. I Sverige har vi ett bra system som kanske skulle bli lite tuffare.
BVC väger och mäter barn för att försöka se vanor som är dumma från början.
Det är ju ytterst sällan så att barnet föds överviktigt utan det är föräldrarna som överför sina egna dåliga vanor till barnet efterhand som det växer.
Många gånger handlar det om ren och skär flathet.
Föräldrarna orkar inte ta konflikten och ger därför med sig. Hela tiden.
"Hon/han vill ju.."
Barn ska inte bestämma för det är inte sunt.
Det ingår i föräldraansvaret.
Värst av allt är väl att dessa barn inte kommer få den chans de borde få.

I artikeln står det att överviktiga människor, då menar de i Sverige vad jag förstår, ofta bemötts nedlåtande. Det är med all sannolikhet så.
Det gäller även människor som är underviktiga, "för långa", väldigt korta i växten, kommer med alldeles för små kläder, luktar konstigt.. listan kan göras lång.
Av de saker jag har nämnt kan man göra något åt hur man luktar.
Sin längd är svår att påverka och av egen erfarenhet kan jag säga att det där med att vara underviktig och försöka att inte vara det, är oerhört svårt men det går om man verkligen vill.
Min uppfattning är att det gäller likadant på övervikt.

Jag fick ett krav på mig när vi skulle påbörja provrörsbehandlingarna att jag var tvungen att gå från undernärd till normalviktig på BMI-skalan. Det låter kanske inte så svårt men jag har en oerhört hög ämnesomsättning. De fem kilona tog ett halvår och jag fick ligga på ett kaloriintag runt 4500 kcal varje dag. Det låter kanske lätt men det var det inte.

Ät mindre och rör dig mer.
Det kanske är en jobbig fras men min uppfattning är att den fungerar om bara viljan finns där. Ibland finns det sjukdomar av olika slag som stör det och då är det ett medicinskt tillstånd men enligt mig är det knappast så att det är anledningen till fetman i världen.
USA går i bräschen för fetman men det går inte att jämföra med Sverige.
BVC är unikt och deras roll i Sverige är oerhört viktig.
Jag må vara hemsk men jag tror på devisen att man ska äta mindre och röra sig mer.
Skillnaden blir bara hur mycket mindre man ska äta och hur mycket mer man ska röra på sig.
Sedan gäller det att hålla motivationen uppe.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-ska-du-inte-skuldbelagga-manniskor-med-overvikt