onsdag 29 april 2020

Äpplen och päron.

Hällevikslägret ställs in 2020 och det är en sorg att vi inte kan se avslutningen i sommar. Vetskapen om den glädje detta sprider för så många, men jag förstår beslutet. Jag förstår det för även om inte barnen är en riskgrupp, så finns det anhöriga till dem alla samt de som arbetar eller hjälper till på lägret. Många drabbas om det skulle hända något.
På samma sätt är jag dock lika förvånad över att sommarcupen, med 58 olika fotbollslag, ska genomföras ett tiotal meter bort. Jag kan inte sport men det bör vara några stycken i ett lag. Gånger 58. Gånger föräldrar och andra anhöriga.
Betydligt fler barn, vuxna och anhöriga, men genomföras, det ska den.
Vad är egentligen skillnaden?
Enligt mig blir det dubbelmoral när man anser att det ena är ok men inte det andra.
svt.se

I ett läge där kommunen ska sätta munskydd på alla som arbetar inom omsorgen, låter man samtidigt kommunens olika föreningar bestämma själv och genomföra vad de vill.
Det där med dubbelmoralen är väldigt tudelat, för samtidigt som munskydden ska på personalen, så låter man fortfarande vikarier hoppa mellan olika ställen.

För mig hade nummer ett varit att stoppa all form av personal som förflyttar sig, men detta har inte kommunen gjort. Istället för att ringa/beordra in personal som redan träffar samma kunder, väljer man att ta in vikarier som många gånger är runt på flera ställen och kanske även i andra kommuner.
Det är ok.
Man låter även dem i gruppboendena arbeta vidare.
Alltså, de som bor där.
Kommunens bilar kör dem till sina arbetsplatser där de möter människor och har fritt fram att göra vad de vill efteråt, och sedan ska de tillbaka till sitt boende där personalen finns.
Personalen ska om några veckor få tillgång till de lite sämre skydden.
Har de i boendet erbjudits att göra sitt arbete hemma?
I Bromölla och Karlshamn gör man så om ryktena stämmer.. men här är det bättre att lova munskydd som kanske kommer om några veckor.
De får självklart välja själv, men har de blivit erbjudna detta?

Det är denna dubbelmoral som genomsyrar samhället och jag tycker att det är oroväckande när ett päron inte är ett päron utan kan tolkas som ett äpple eller en apelsin.

Hällevikslägret ställs in men fotbollscupen ska genomföras.
Skolorna stängs och eleverna ska arbeta hemifrån, men i gruppboendena ska de boende åka till sina arbeten. Där finns ingen tanke på att det faktiskt är de som kanske smittar personalen och inte tvärtom.
I omsorgen ska alla ha munskydd!
Men man har fram till åtminstone idag, och gissningsvis även framöver, ingen tanke på att stoppa vikarietänket.

För några år sedan genomfördes en koll på hur mycket personal som verkligen besökte äldre människor och det var helt skrämmande. Det var minst tiotalet olika vuxna individer.
Detta har man dock inte stoppat.
Vikarier som blir inringda stoppas inte.
Jag kallar det för dubbelmoral.
Tydligen har vi ett A-lag och ett B-lag för vissa av oss ska stanna hemma, andra inte. Vissa arbeta, andra inte. Några ska ha skydd, andra inte.
Den största smittorisken för våra äldre lär vara personal som byter ställen och det är den enda logiska förklaringen till spridningen på boendena i Stockholm.
Hur löser man då det här?
Jo, man låter vikarierna fortsätta byta arbetsplats och sedan ska alla ha munskydd.
Enligt mig skulle man gjort tvärtom.
Stryp all form av tillförsel av utomstående på boendena, allihop, så har smittorisken minimerats.

Hällevikslägret.
Det blir tomt utan er i sommar men jag förstår ert beslut.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/beskedet-hallevikslagret-stalls-in-pa-grund-av-coronaviruset
https://www.procup.se/cup/cupstartgeneric900_skin02.php?Cup=33596&Lang_Current=SVE&wd=www.procup.se
https://nxt.blt.se/solvesborg/kommunen-kraver-munskydd-vid-all-kontakt-med-aldre