fredag 10 april 2020

Ett litet steg för mänskligheten..

Karlshamns kommun bestämde sig igår kväll för att stoppa all hemtjänst till personer som väljer att semestra i Karlshamn. Jag hoppas att jag var en liten del i att påverka detta beslut för jag anser att det är helt riktigt. Det kan verka som om jag är missunnsam men jag ser det inte så.
Jag ser det som att resurser ska användas på bästa sätt.
På bästa sätt är enligt mig genom att man först och främst "räddar" dem som betalar skatt i den kommunen. Till de personer som är skrivna där.
svt.se

Människor får gärna resa för mig, men kanske inte just nu.
Har man en sommarstuga, ja, jag förstår att man vill dit.
MEN, man kan inte ta sig dit och förvänta sig att servicen och hjälpen man har i sin hemkommun ska följa med. Detta anser jag ska gälla alltid och inte bara under en kris.

Blekinge är relativt lite drabbat i dessa frågor men tänk Stockholms skärgård eller västkusten under sommaren. Tänk en liten sommarkommun där äldre personer med behov av hemtjänst plötsligt väller in. Jag tycker inte att det är ok. Självklart ska de få hjälp om de måste ha det, men de får då betala det själv. Värre än så kan det inte vara.

Mitt inlägg igår tog upp de missar jag anser att Sölvesborgs kommun gör genom att ha hemkörning av mat gratis till människor som är över sjuttio år och tar sig till kommunen på semester. Även till dem som får den hemtjänst som Karlshamn nu stoppade igår kväll. Jag hoppas att detta ger en tankeställare till dem som ska ha det.
Karlshamn har nu tagit beslutet och jag hoppas att Sölvesborgs kommun följer efter.
Hade jag suttit med och bestämt hade jag aldrig godkänt det från början.

När samtliga instanser i Sverige säger att man ska hålla sig hemma, möta så lite folk som möjligt och hålla avståndet, blir det mycket märkligt om alla ska följa det men de som inte följer det får en gräddfil. De som inte följer reglerna får det där lilla extra.
Det där lilla extra som kostar oss kommuninvånare pengar som jag gladeligen mycket hellre hade gett till andra personer. Sociala medier svämmar över av godhjärtade handlingar till äldreboenden och jag missunnar verkligen inte dem något. Jag tänker bara att den där stunden kommunen lägger energi på att gynna turisterna, kanske vi skulle se till de gamla som sitter hemma ensamma i stugorna istället.

Tänk dem som redan är isolerade.
De är äldre och familjen får inte längre besöka dem om de ens har någon.
Vännerna kommer inte på besök.
Alla aktiviteter ställs in.
Här kan vi prata psykisk knäckande vardag som i förlängningen inte är bra alls.
Dessa borde få någon morot för kommunen kan ta fram vilka de är.
De som bor på ett boende har åtminstone personal och andra boende runt sig.
Bor de hemma har de plötsligt ingen.

Gör om och gör rätt i Sölvesborgs kommun.
Gör som Karlshamn nu bestämde igår och lägg till detta med matleveranserna.
Kan man turista sig hit kan man ta med sin egen mat eller åtminstone betala för leveransen själv.
Jag hade prioriterat ensamma äldre kommuninvånare istället för turister.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/karlshamn-stoppar-hemstjanst-till-de-som-inte-ar-skrivna-i-kommunen