onsdag 15 april 2020

Dags för reflektion?

Studenter runtom i Sverige, men även i hela världen, undrar nu om det blir någon student. Min gissning är att det inte kommer bli någon form av studentfirande i traditionell mening.
Jag anser dock att det bör bli tid för reflektion över hur viktig den egentligen är.
svt.se

Studenten innebär väldigt mycket utgifter för väldigt många människor.
Studenthatt, studentkläder, balkläder, kläder till kvällen, festen med mat och dryck.. de sista veckorna. Det var mycket när jag tog studenten och det är desto mer nu.
Bara studenthatten kan gå på en tusenlapp.
För en hatt du aldrig mer använder.
Som du aldrig mer bryr dig om.
Är det verkligen meningsfullt i det samhälle vi har, som ska tänka på miljön?

Till saken hör att studenten är oerhört oviktig i det stora hela.
Att du har gått ut gymnasiet är nämligen ingen milstolpe mer än att du tog dig igenom den tiden. Du får per automatik inte arbete och många läser vidare.
Rent krasst borde det ordentliga firandet dels varit efter nian, för då är ingen längre tvingad att gå i skolan mer, eller efter avslutad examen. Med det menar jag en examen för en högre utbildning eller från någon form av lärling.
Detta firas dock knappt alls.
Problemet är sedan att få vågar gå emot strömmen och som förälder vill du inte att ditt barn ska sticka ut. Därför går man med på detta.
Därför fortsätter det och eskalerar.

Självklart ska de som slutar gymnasiet kunna ha en fest om de vill det, men denna situation kanske kan få människor att tänka efter. De som slutar nu sparar nämligen massvis med pengar på att inte köpa balkläder, inte studentkläder, inte stora sammankomster med mat och dryck.
Vuxenlivet kanske börjar på ett lite tråkigare sätt men någonstans kanske detta blir en tankeställare.
Minnen kan man skapa sig på andra sätt och när man väl kommer upp i ålder, så är inte studenten något oerhört fantastiskt som ingen klarar sig utan.
Det var trevligt på alla sätt, men det kan man ordna betydligt billigare.

En tanke och en reflektion.
För många detta med corona kom som en räddande ängel för att slippa onödiga utgifter som alla känner att de måste ha för att passa in.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skolverket-svart-att-genomfora-traditionellt-studentfirande