onsdag 29 september 2021

1000 kronor för en fulltank.

Har jag valt att ha bilen?
Ja, på ett sätt.
Jag hade kunnat välja att bosätta mig i en större stad och därmed inte längre behöva köra någonstans, men det känns absurt. Jag vill inte bo i en betongdjungel utan känner mig betydligt gladare om jag kan få vara just här där jag är.

På ett halvår har nu bränslepriset stigit den milda grad att det är runt 200 kronor dyrare att tanka sin bil full. Bilen, som många faktiskt inte ens har råd att köpa ny som det är i dagsläget.
För tänk på det.
Du skattar så pass mycket på nya bilar att det är värt att köra med en äldre.
Skatten, den betalar du på en bil som du själv har köpt.
Staten tar sig alltså rätten att beskatta något som är DITT.

Medborgerlig Samling tänker att man inte beskattas för sitt ägande utan för sitt nyttjande. Det innebär att vi skulle ha vägtullar som i Europa istället för att skatta sönder människor som äger en bil.
Tullar på vägarna hade inneburit att den som kör på vägen också betalar för den vilket hade blivit ett oerhört lyft för bland annat oss som bor på landet. 
Sverige som land hade också tjänat pengar på att turister och exempelvis lastbilar som kommer in från andra länder därmed hade fått betala för att de kör på våra vägar.
Självfallet skulle detta räknas om så att det blir olika kostnader för olika vägar samt att mindre vägar är undantagna.
Detta system gör att du som kör bil betalar för vägarna.

Bränslepriset förstör för all form av landsbygd.
Inte nog med att det blir dyrare att köra till sitt arbete, så blir det svårare för ungdomar att få ha sina fritidsaktiviteter nu när de faktiskt får ha några. Det blir en ond spiral.
Självfallet måste staten få in skatt, men de behöver se över till vad denna skatt går.
Är det verkligen rimligt som det ser ut idag?
Det anser inte jag.

Min uppfattning är dessutom att de sittande politikerna inte kommer lösa detta problemet.
En slogan från Medborgerlig Samling inför valet 2018 som tydligen blev så populär att andra partier idag har plockat upp den. Skillnaden är att de faktiskt sitter i riksdagen och har möjlighet att påverka.

Och ja, bilden är gammal.
Jag blir för rädd när jag ser de aktuella siffrorna.