torsdag 23 september 2021

Ett upprop för skolkatalogen!

Jag är född 1983 och började således på lekis sex år senare.
Sedan 1989 har jag en skolkatalog för varje år sparad.
Jag tittar inte i dem dagligen men med jämna mellanrum så pratar man med någon och säger att men visst, så var det! Sedan släpas katalogerna fram.
Jag har dem för att visa mina barn hur jag såg ut, mina klasskompisar och barnens moster och hennes.
Mina föräldrar har visat bilder från deras skolgång och jag har fortfarande de enskilda korten från min egen skolgång kvar. De bytte vi med varandra.
Jag minns att bilderna var dyra men det var värt det för allting finns fortfarande kvar.

Varje år har en skolkatalog gjorts och även om kvalitén har varit lite växlande så är det ändå lite roligt att ha dem. Nu är det slut på det.
Att det ställdes in i fjol tyckte jag var en överdrift men ok. Corona skulle tydligen anfalla barn som stod i grupp.
Beslut finns dock på att Sölvesborgs kommun inte tänker ta några klassfoton i år heller. Inget är bestämt om framtiden.
Varför?
Jo, men det är ju corona.
Så alla de barn som dagligen sitter i samma klassrum, får INTE samlas utomhus för att ta en gruppbild. Jag har mailat med kommunen som säger att man får se till nästa år och därmed gör jag här ett upprop:
Vill du ha en skolkatalog?
Kontakta kommunen eller den politiker som du faktiskt tror på.
Jag kan tyvärr inte påverka ännu men har kontaktat den jag litar på för i min värld är detta helt absurt.

Jag kan dessutom hänvisa till detta ur två vinklar.
I en del så är jag förälder och dels är jag lärare.

Som lärare vill jag ha en skolkatalog för det är den enda chansen jag har till att lära mig nya namn och känna igen vilka barn det finns på skolan. När det kommer nya elever så är det guld att kunna visa dem klasskompisarna innan de börjar. Likaså med personalfotot för att eleven ska veta vilka lärarna är. När skolsköterskan kommer och ska vaccinera, göra hälsosamtal eller Gud vet vad så är det deras enda chans att se vilka elever de ska ha. Detsamma gäller kuratorer (vilket plötsligt ska bli viktigt i denna kommunen med en halv tjänst som ska delas på alla kommunens skolor), socialpedagoger, kompisstödjare eller en ny rektor som börjar. I dagsläget finns det alltså inga aktuella bilder på de barn som går i skolan utan bilderna är två år gamla. För den som inte vet så händer det väldigt mycket med barn på två år.
När något händer på skolgården så åker skolkatalogen fram för mindre barn kan på sin höjd peka ut vem som var taskig, för de vet inte vilka de större barnen är.
Det är idag omöjligt.

Som förälder är det min enda chans att veta vilka andra elever det finns i mitt barns klass. Det är också den enda chans jag har till att se en bild på vilka lärarna är som jag ska kontakta. Inte nog med att man berövar barnen glädjen av den gemenskap en skolkatalog ger, så berövar man dem många års tittande och funderande. Jag minns när jag skulle börja i sjuan och därmed börja i en ny skola.. oj vad jag bläddrade! Samma inför gymnasiet, för jag ville veta vilka alla var och hur de ser ut.
Visst, nu finns det sociala medier som många gånger kan hjälpa, men med tanke på att ett av argumenten jag har fått har varit att det är orättvist med skolkataloger för att alla familjer inte har råd att köpa dem, så undrar jag hur de barnen ska kunna titta på bilder annars.
Om man inte kan betala för en skolkatalog som i Bromölla kostade 39 kronor så undrar jag hur man har råd att betala en mobil, internet och allt som behövs för att komma in på sociala medier för att där se bilder.

Titta på bilden jag har lagt in. 
Den är från 1910. Tagen i Sörmland någonstans för att ingen ska känna sig kränkt och länken till bilden finns nederst. Skolfotografering, det är vad det låter som och det är för mig absurt att en kommun sparar in på en skolkatalog när man redan har sparat in flera miljoner på att totalt sänka nästan all form av ungdomsverksamhet. Så vi har inget avtal med att ta skolfoton?
Ordna det då.
Restriktionerna släpps den 29 så sedan kan vi ta skolfoton för gissa vad.. det är bara denna kommunen som har stoppat det. Bromölla kommun var KLARA med sina för ett par veckor sedan.
Runtomliggande kommuner hade inte ens ett uppehåll i fjol, trots corona.
Barn, som varje dag sitter i samma klassrum, umgås på rasterna och har gympa ihop lär inte smittas mer av att stå tillsammans på ett skolfoto.
Tänk om och gör rätt!

Jag håller tummarna för att du fixar detta Benny!