lördag 4 september 2021

Dags att vakna?

Droger.
Inget märkligt längre, tyvärr.
Att dra en lina är snart lika vanligt som att gå på krogen och köpa en öl och någonstans i detta kan jag förstå tänket då priserna och effekten det ger skiljer sig markant.
Att röka på är för de flesta i de yngre kretsarna inget problem.
Liberaliseringen syns tydligt då samtliga ungdomsförbund som är med i riksdagen vill utreda avkriminalisering av eget bruk.
En åsikt jag har haft sedan Portugal bytte till denna linje för tjugo år sedan.

I ett P1-program för ett tag sedan berättade de att alla vindar förr eller senare blåser med liberaliseringen. Tänket om att allt var bättre förr försvinner nämligen för varje generation som inte längre minns hur det har varit. Min inställning är att individen och dennes val alltid ska vara det primära.
Vill du ta droger?
Då är det ditt val.
Blir du en missbrukare så ska du ha hjälp men om du gör det för eget bruk och inte missbrukar, då är det upp till dig. Mina tankar kring detta är nämligen väldigt klara.

Den som vill ta droger får tag i droger.
Den som inte vill knarka kommer inte leta.
Problemet med droger är dock det klientel som drar nytta av detta och den som idag tar droger tvingas att köpa dessa från en langare som många gånger säljer saker som kanske inte är "bra" eller som lever på andra. Gängen föder sig själv på detta.
Min inställning är att det går att stoppa genom en legal marknad.
Genom att införa en form av Systembolag för droger, så kommer du också ifrån den svarta marknaden.
Genom att ha koll på vad som säljs, till vem och hur mycket så kan man kontrollera vad som sker på samma sätt som att man byter sprutor till missbrukare för att slippa merjobb inom vården och att utsätta människor för mer fara än de redan är i.

Portugals modell har med all tydlighet visat att tillsammans med en effektiv sjukvård så kan en avkriminalisering av eget bruk vara lösning på gängproblematiken.
Vad ska de försörja sig på när den som vill röka på kan köpa godkänd cannabis på systemet?
Någonstans i detta behöver jag inte kriga för med tiden så kommer detta införas och jag har inget problem med det. Jag anser nämligen att cannabis kan vara väldigt bra på många sätt.
Antalet personer som har berättat om hur de blir av med alla sina utskrivna tabletter av olika slag, om de istället röker ett bloss varannan dag, är otaliga.
Det tar bort värk, ångest och depression. 
ADHD-problematiken försvinner.
De personer som tar detta idag gör något olagligt, fast att det egentligen är mer naturligt än alla piller de får utskrivna för sina åkommor.

Inslaget berättar att drogerna sprider sig, att svenskar har blivit bättre på att smuggla och distribuera varorna. Det är ingen rolig lyssning eller läsning.

Lagen är lagen, men jag tycker att lagen är fel och ska ändras.
Allt för att människor som är på väg in i en problematik faktiskt ska kunna få hjälp med en gång och samtidigt för att människor som faktiskt använder det som medicin, ska få rätten att göra det utan att gynna någon form av knarkhandel.