måndag 11 december 2023

Skolan - viktigast?

Skolan är oerhört viktig och en grundbult för att barn ska bli fungerande individer som vuxna. Problemet blir när skolan enbart fokuserar på det som enligt skolan är rätt.
Du ska läsa och skriva.
Det är grundläggande för väldigt mycket.
Du ska kunna räkna och tala engelska.
Det är viktigt ur många aspekter.
Jag förstår allt det.

Det finns dock en zon av barn som inte klarar detta.
De klarar inte de grundläggande kraven i skolan, men ytterst sällan har jag stött på dem senare i livet utan att de faktiskt har lyckats ändå. Inte genom att bli en professor i kemi, utan att bli egna företagare som jobbar hårt. Skolan var helt enkelt ingenting för dem.

Skolan var dock ingenting för dessa barn och det som händer när skolan är så stel som den är, det är att dessa barn känner sig misslyckade genom hela skolgången.
De får aldrig någonsin känna att de faktiskt kan saker.
Dessa misslyckanden kan vara helt fatala.

Är då skolan viktigast?
Ja, det tycker jag.
MEN. Det fins så många som inte passar in men som sedan ändå klarar allting fast på ett annat sätt.
Exemplet med Einstein är förmodligen det mest kända.
Skolan borde därmed vara mer flexibel.
Tvärtemot att vara flexibel vill man istället förlänga dagarna.
De flesta elever skulle inte bry sig nämnvärt men merparten av dem kommer inte orka och speciellt inte dessa barn som redan har bekymmer.

Min åsikt är att man ska tänka om.
Vanlig skola som det är idag fungerar för merparten av alla barn, men det finns de som sticker ut på båda hållen. Skolan skulle därmed kunna hjälpa båda dessa parter genom att fördela skolan betydligt tidigare. Redan från årskurs sju borde ett vanligt "spår" erbjudas, men även ett snabbspår för elever som ligger långt före samt ett spår för de barn som inte fungerar i den vanliga skolformen men som inte passar in på det som kallas för särskolan. 
Ett spår där barnen redan från denna årskurs kan ut på betydligt mer praktik och eventuellt redan då välja ett spår för ett framtida yrke. Testa runt vad som skulle kunna fungera.
Vill man att kostnaden för dem som slutar skolan ska sluta att skena, så måste man förstå att lösningen inte är att förlänga allas skoldagar.