söndag 15 november 2015

Breivik, Trollhättan och Paris..

Över hundra dödade och hundratals skadade. IS har lyckats med det de ville, de har lyckats skapa rädsla och oro men Frankrike säger att detta inte kommer slå ner deras vilja.

Jag vet att jag inte tänker som alla andra. Häromdagen dödades nästan femtio personer i en attack i Libanon men blev det några rubriker i Sverige? Nej. Varför?
Anser vi svenskar att vissa människor är värda mer eller mindre?
Är det värre när detta sker i Europa?
I väst?

svt.se
Jag ser hur människor uttrycker att man nu inte kan hata alla muslimer. Breivik var minsann också en terrorist och titta i Trollhättan! För mig är detta att blanda äpplen och päron.
För mig är alla människoliv lika mycket värda men faktum är att medias rapportering tillsammans med ett avstånd och en kulturskillnad gör att åtminstone jag tänker annorlunda. Jag har under många års tid funderat över varför man måste berätta vilket land de döda kommer ifrån, spelar det någon roll? Efter tsunamin pratade vi om de svenska offren trots att de thailändska var tusen gånger fler. Den enda logiska förklaring är att det är just avståndet och kulturen.
Varför bytte annars inte alla till Libanons flagga på Facebook efter den sista terrorhandlingen som enbart skedde dagar innan den i Paris?
Jo, för att det är längre bort och känns mer avlägset.
Paris är bara cirka 130 mil härifrån och tillhör ett sofistikerat Europa.

Breivik precis som mannen på IKEA var kristna men jag anser inte att alla kristna är terrorister för det. Skillnaden mellan dessa händelser, den i Trollhättan och detta som nu skett i Paris är dock tydliga. I Paris skedde, åter igen, samordnade attacker i religionens tecken.
IS anses vara jihadister vilket är muslimska fundamentalister.
De praktiserar en extrem version av islam.

När jag i förrgår kväll fick höra att det var självmordsbombare som begått dessa hemska handlingar i Paris tänkte inte jag att det var katoliker, buddhister eller kristna. Varför?
Hade det skett i Polen, på Irland eller i Spanien hade tanken nog slagit mig att det var katoliker. Varför? Är det någon form av rasism eller en tanke som är ond?
Nej. Det är tyvärr erfarenhet.
Det finns extremister inom alla religiösa grupper men just Jihadisterna står ut på grund av sina samordnade attacker mot demokratiska samhällen. Hade Breivik haft tre män till med sig samt några inne i Oslo hade jag förstått jämförelserna som nu dyker upp.
Jag fördömde Breivik när det skedde, Trollhättan, IKEA och  Paris förra gången. Hade jag varit troende och starkt utövande kristen hade jag dessutom varit betydligt mer tydligt med vad hemskt jag tyckt att händelserna har varit. Var är då alla som fördömer detta?

Saudiarabien var tillsammans med Assad några av de första att fördöma händelserna. Varför? Gissningsvis för att det glorifierar deras egna syften. Ett land som piskar och fängslar de som kritiserar landets regim eller en mördare som fördömer andra mördare är för mig hyckleri. Assad har mördat sin egen befolkning men har även han IS som en fiende vilket gör att detta passar honom utmärkt.

svt.se
Jag är rädd för att detta blir en upptakt till ett krig mellan öst och väst. Det blir ett krig som många gånger blir snedfördelat. Speciellt vi i Sverige skäms nästan för vårt land och gör allt för att människor ska känna sig välkomna trots att vi inte har en endaste susning om vilka de är. IS kunde med all sannolikhet slagit till här när de velat. Europa är öppet, tror på människors lika rättigheter och jämställdhet mellan könen. Det vi ska slåss emot är det motsatta och då kan inte vi fortsätta att förminska och trycka ner det som gör våra länder till något bra. Betänk att människorna som kommer hit söker det öppna västerländska samhället som gjort att vi inte har några krig eller stora extremistgrupper. Är det till detta människor flyr måste vi förvänta oss att de inte vill uppleva det de flydde från en gång till och de bör då anamma det de kommer till.
Här är könen jämlika så varför har man särskilda öppettider på badet för kvinnor?
Olika undervisningsdagar i svenska språket beroende på kön?
Vi har redan börjat underbygga det dessa människor flytt ifrån samtidigt som vi har en vice statminister som går ut och ojar sig över att miljömötet i Paris i december kan få problem. En statsminister som tror att allt löser sig med lite demonstrationer i armkrok med världens diktatorer och Mona Sahlin som när hon skulle prata om händelsen inte kunde låta bli att ta upp händelsen i Trollhättan. Vi måste förebygga mer! Vi måste förstå att människorna som kommer hit inte litar på staten och därför ge dem en extra bra behandling. Kommunerna ska vakna och inse att de måste arbeta mot våldsbejakande extremism när det knappt finns pengar att upprätthålla vanlig standard på grund av de extra kostnader som kommit de sista åren.

Hyckleriet med sådana här händelser anser jag vara alla de som gladeligen berättar om vilken idiot Breivik är, killen i Trollhättan, som garanterat har en familj som sörjer honom, men samtidigt ser bort efter händelsen på IKEA och som nu går in och försvarar en religion.
Du ska inte hata alla muslimer på grund av detta!
Nej, självklart inte. Jag hatar inga men att påstå att detta är något som ständigt sker inom alla religioner stämmer inte. Sedan 2001 har olika muslimska terroristgrupper gjort sitt bästa för att sätta skräck i västvärlden. Hade de flesta självmordsbombarna gjort det med kristendomen, buddhismen eller judendomen som förtecken hade jag fördömt dem på samma sätt.
De i Sverige som är religiösa utövande kristna är inte många men om några av dessa hade begått sådana här samordnade attacker hade jag som kristen gått ut och fördömt det.
Jag förväntar mig att dessa människor gör detsamma men istället pekar nyheterna på att många av dem firar istället. Om så många nu ska försvara en religion, kan då inte utövarna själv berätta vad hemskt detta är?

Europa, Sverige och den tro vi så många gånger skäms över måste visa var vi står och låta de krigshärjade länderna förstå att anledningen till att det inte är krig här, är att vi inte tar till vapen och går till attack för minsta lilla. Vi vänder andra kinden till och accepterar alla människor samt det fria ordet. Det är hit dessa människor vill komma.

Tankarna går till alla de familjer som har förlorat sina anhöriga, både i Paris, Libanon och på andra platser av jorden.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/efter-paris-daden-is-hyllas-i-sociala-medier
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/efter-terrordaden-sahlin-uppmanar-kommuner-att-vakna