onsdag 4 november 2015

De stackars tiggarna i Malmö.

Lägret i Sorgenfri är nu borta. Efter år av kamp kan äntligen markägaren nyttja sin mark till precis vad denne vill. Att det har tagit sådan tid och att denne nu måste betala stora delar av städningen är dock en katastrof.

Hela denna episod eller händelse, som utspelar sig på många ställen i Sverige, gör mig väldigt retad. Jag tycker det är oförskämt av dessa människor att bete sig som de gör. Jag förstår att de kommer från ett fattigt land men trots att media många gånger väljer att lägga upp det som om det är väldigt synd om dem har Rumänien en utrikessenator som är rom och uppväxt på gatan. HAN säger att dessa människor väljer det liv de lever. HAN säger att alla som vill kan ta sig från gatan, OM de anpassar sig till de övriga människorna och systemet som finns i Rumänien.

Det dessa människor gör då är att flytta till Sverige. De bosätter sig på någons tomt eller sommarstuga för att sedan kräva en annan plats om de ska flytta sig. Hallå!?
Vi är visserligen ett land med väldigt mycket rättigheter men den som äger en tomt gör det för att denne har köpt den i Sverige. Om den så ska stå tom och orörd så är det den personens rätt såvida det inte finns någon lag som säger att det måste byggas där. I vårt land kan man inte bara bosätta sig var som helst för att sedan kräva att alla andra ska fixa problemen.

Tomten i Sorgenfri ser ut som en svinstia rent ut sagt. Trots att de fått bajamajor, trots att människor hjälper dem och ger dem saker så klarar de inte ens att hålla rent runt sig. Jag har full förståelse för att olika kulturer ska existera men att följa seden dit man kommer är inget fel. Om dessa människor hade kommit hit och sökt arbete, hyrt en lägenhet och skött sig som merparten av landets invånare gör så hade ingen sagt något om vilka de är eller var de kommer ifrån.
Jag är dock helt säker på att det görs skillnad för dessa människor då de är romer. Media berättar ständigt hur utsatta de är och vilken jobbig situation de har.

Kalla mig kallhjärtad eller hård. Säg att jag är omänsklig. Jag har arbetat i en skola där det blev mycket problem med romska barn. Själva barnen var absolut inga problem, hur underbara som helst, men föräldrarna klarade inte att se till att barnen kom till skolan i tid. De satt där för tidigt när det var sommartid och kom ständigt försent vintertid. Att det var ett problem med familjen var inte för att de var romer utan för att de inte klarade att följa de vanliga skolregler som de allra flesta förstår och klarar.
En god vän till mig bodde i Malmö, mitt i konfliktområdet, för några år sedan och berättade då vilka problem det var med en familj i samma trappuppgång. De slängde soporna rakt ut från balkongen, gick på toa i rabatten nedanför och ingen kunde lämna något i trappuppgången för att gå in och hämta nycklarna för då var sakerna borta. Alla klagade på familjen på grund av deras uppförande och när de till slut blev vräkta berättade min vän om att tidningen tog upp det som något fruktansvärt. Denna familj hade blivit utsatta och vräkta på grund av att de, enligt tidningen, var romer.
Faktumet att de blev vräkta för att de inte följde gängse regler nämndes inte.
Vad är det då som är fel?

Om ett gäng tyskar eller fransmän hade bosatt sig som romerna gjort. Hade alla då demonstrerat för dem? Sagt att det var synd om dem och deras rättighet att få någonstans att bo?
Nej, det tror jag inte.
Hade människor stöttat upp och låtit dem bosätta sig mitt framför kommunhuset istället? Nej, det tror jag inte det heller.

Varje människa är själv en stor del i sitt eget öde. Det finns de som av olika anledningar inte klarar av samhället som det är och hamnar på gatan men då har de gått igenom väldigt många skyddsnät. Dessa människor har flyttat hit med ett enda mål: Bosätta sig på någon annans tomt, tigga och kräva saker för annars hade deras situation sett väldigt annorlunda ut. När de är här får de akut tand och sjukvård. Varför i hela världen ska Sverige vara hela världen dåliga samvete?
Fattiga människor finns det precis överallt.

Malmö kommun har erbjudit dessa romer att betala för en bussbiljett hem men på radion berättar de för reportern att de inte ens har råd med biljetten hem.. Ok. Har de då missat detta erbjudande? Sverige är tillräckligt generöst utan att börja ge bort mark, dessutom i Sveriges tredje största stad i detta fall, till människor som uppenbarligen inte vill göra något för den.

Alla, välkomna till Sverige!
Men när ni är här får ni bo i en riktig bostad, leva som turister eller arbeta!
Då lovar jag att ingen kommer lägga någon energi på var ni kommer ifrån eller var ni bor.
Att ta seden dit man kommer är ett uttryck jag fick lära mig redan som liten och att andra människor borde göra det när de kommer till Sverige, anser inte jag vara fel.

SÅ, åter igen, alla romer som nu blivit avhysta: välkomna tillbaka när ni hittat en bostad/ett rum någonstans och antingen vill leva som turister eller arbeta!

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/protester-utanfor-stadshuset-i-malmo
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/osakert-nar-migrantlager-ska-utrymmas
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/presskonferens-om-avhysningen