tisdag 24 november 2015

Samhället tittar bort. Ibland.

84 år. Flyttar hon inte kommer kronofogden och polis. Ibland känns detta land väldigt absurt.

P1 hade ett reportage om en dam på 84 år som blivit lurad att dels sälja sin lägenhet och dels när hon då skulle behöva gå ifrån den. Mäklaren sa att de kunde anpassa tiden till henne och en ny bostad men nu varnar personen som köpt lägenheten att denne kommer att komma med kronofogden och polis om hon inte flyttar på utsatt datum.

skane.se
Damen har inget med
innehållet i bloggen att göra.
Samtidigt i andra delar av Sverige flyttar en hel familj in i en sommarstuga de inte äger. Trots att ägarna kommer och påpekar detta, polis gör detsamma, så bor familjen kvar. Ägaren kan inte göra någonting på grund av svensk lag. Men en dam på 84 år som har blivit lurad av mäklaren, henne kan man flytta på.

Vad har hänt med "lagen ska vara lika för alla"?
Jo, jag förstår med att damen skrev under pappret om försäljning men alla som har varit i kontakt med äldre, sjuka och förvirrade människor vet att många saker måste tas i långsam takt. Man utnyttjar inte förvirringen till egen fördel, det är nämligen högst omoraliskt.

Jag har full förståelse för att köparen vill in i lägenheten och jag anser inte att det är dennes fel utan mäklarens. Hur i hela världen kan det vara etiskt rätt att göra såhär?
Ok, kvinnan kanske har sagt att hon vill sälja men det bör inte vara så svårt att vänta till hon själv känner att hon vill det. Vad ska hända med henne nu?
Ska hon få avsluta sitt liv på gatan?
Någonstans måste hon få ta vägen och det är skrämmande att det får gå till såhär.

http://www.svt.se/ug/ug-referens/ug-referens-nar-samhallet-tittar-bort
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/632838?programid=2778