tisdag 30 juli 2013

Barnprostitution

Av alla brott som finns är de som är värst, enligt mig, de som drabbar barn. Barn kan aldrig hjälpa i vilken sits de hamnar i. FBI gjorde häromdagen sitt största tillslag någonsin mot barnprostitutionen i USA. Tyvärr är detta någonting som finns överallt och som förmodligen aldrig kommer försvinna. Dessa barn är så trasiga och har så svårt att lita på vuxna människor igen.
Boken Trasig handlar om Shy och är verklighetsbaserad. Hon skriver hur lätt det är att barnet på något sätt får en stämpel och sedan utan att kunna hjälpa det hamnar i samma situation om och om igen. Att ta sig ur det är inte lätt.

pattayadailynews.com
På radion förra veckan var det en intervju med Staffan Nordstrand som skrivit böcker om just barnprostitution och trafficking. Han beskrev hur de barn som blev räddade ofta självmant återvände till ett liv i misär då de är så hjärntvättade att de tror att det är så livet ska levas. Han om någon vet vad han säger då han för att få research till sina böcker påstod att han var intresserad av att köpa barn när han besökte bland annat Laos.

Det positiva med detta gripandet är att det sker i USA. Då går det åtminstone att lita på att dessa människor med all sannolikhet aldrig mer kommer ut och skadar fler barn. Dessa barn ska leva med det de blivit utsatta för i hela sitt liv och utan rätt hjälp kommer det förmodligen aldrig gå bra för dem.

Jag har rest rätt mycket och då även till länder som inte har det bästa tänket för barn. Jag lärde mig dock något väldigt viktigt på en av resorna.
Sverige och media skriker rakt ut över att H&M köper kläder som är gjorda av barn. Barnarbete räknas som fruktansvärt. Självklart är aldrig barnarbete ok men den som rest i de länder där detta förekommer vet att alternativet är barnprostitution. Vilket är då bäst?
Jag ser hellre att barnen syr kläder än går på gatan.
Vi har olika kulturer och ser olika på olika saker men att barn drabbas av någonting är fel. I en perfekt värld finns varken barnarbete eller barnprostitution men så länge båda är verklighet ser jag hellre att barnen hjälper till i en fabrik än att de ska bli utnyttjade sexuellt av vuxna människor.

Jag hoppas att de barn som nu blivit räddade får en så ljus framtid som de bara kan skapa för sig och att förövarna aldrig mer kommer ut.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/150-greps-i-rad-mot-barnprostitution
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=5599861