lördag 20 juli 2013

Framtiden..?

Den som lever får se. Ska bli kul att se hur länge det blir och vad det är som händer.
Jag sitter i ett hem med fyra internetuppkopplingar. Iphones, Ipad och fyra datorer varav enbart två används. De andra känns för gamla och är för långsamma. Internet har krånglat från och till sista tre-fyra veckorna vilket ställer till det ordentligt då min mest effektiva tid är på natten och det då inte går att få tag i supporten. De sista tre dagarna har jag ringt dem varje dag för att försöka, återigen, få igång det trådlösa nätet som vägrar fungera. Ett nytt modem är nu beställt.
Irritationen är märkbar. Dagens ilandsproblem.
Jag lägger tid och energi på att få det att fungera när allt annat ändå fungerar och det är fullt möjligt att koppla upp datorerna mot iphonen. Det är alltså egentligen inget problem men stör ändå. Jag undrar egentligen hur det kommer se ut i framtiden.
Om detta är ett problem för mig nu så vill jag veta hur det kommer se ut sen då allting blir enklare.

I köket behöver jag aldrig bry mig. Glömmer jag stänga av en platta gör spisen det själv. Kokar något över stänger den av sig. Skulle jag lägga handen på plattan strax efter att jag tagit bort grytan är den kall. Jag behöver inte tänka längre.

chokladhallon.blogspot.com
Irritationen över att tvdosan till tven inte fungerade resulterade i en ny tv. Jag orkade inte resa mig upp för att stänga av den när jag tittat klart. Är det konstigt att människor blir fetare?

Varje gång jag kör bil förundras jag över att det nu är så mycket enklare än det var tidigare. Jag behöver inte tänka då det mesta är automatiserat. Jag behöver inte komma ihåg lyset för det gör den själv. Jag behöver inte bry mig om det regnar för den sköter det. Ska jag fickparkera sitter det sensorer överallt som säger till när jag är för nära någonting. Ska jag göra en omkörning varnar samma funktion att jag kommer för nära en annan bil. Den anpassar dessutom varningen, som är ett frekvent pipande, till hastigheten jag håller.
Tanken med detta är då: Ska man ta körkort i framtiden?
Det behövs inget tågkort idag. Du behöver bara sätta dig på tåget så sköter någon annan allt. Tekniken finns redan idag att trycka på en knapp för att bilen ska parkera.
Det körskolan hade mest problem med när jag skulle ta körkort var att backa runt hörn och att fickparkera. När jag nu inte behöver det, måste jag då ha ett körkort för att köra bil?
Om tjugo år kommer bilarna ligga ännu längre fram rent tekniskt. Det kommer med all sannolikhet gå att bara hoppa in i bilen, säga sin destination och somna. Du behöver inte göra några aktiva val.

Det är även fullt möjligt att kommunicera med en annan människa enbart med symboler. Smsen som går iväg enbart med en "tummen upp" eller en bild på det som ska ätas är många. Vi behöver alltså inte ens skriva längre för att göra oss förstådda.

Samtidigt som människor svälter ihjäl i världen har vi i väst problem med saker som egentligen inte är ett problem. Mina tankar återkommer relativt ofta till The Flinch. Vi är så moderniserade att vi blir rädda för saker som vi inte borde bli rädda för. Hur blir det då i framtiden?
Vi kommer inte få det svårare. Vi i väst har så lite att oroa oss för att frågor som egentligen inte är livsavgörande blir till ett problem. Vår psykiska ohälsa ökar. Vi kanske behöver problem för att må bra? De smarta lösningarna i köket, bilen, datorerna.. de kanske istället gör oss dummare då den plats det tidigare tagit i hjärnan inte används till något annat.
Jag tycker inte att den nya tekniken är fel och vet inte hur det skulle gå att förändra någonting men jag blir rädd när jag tänker på hur det kan se ut. Apornas planet (som jag för övrigt avskyr) kanske inte har fel. Vi kanske egentligen blir dummare fast vi istället är smartare.

http://raouldify.files.wordpress.com/2011/12/2011_1203-the-flinch.pdf