måndag 1 juli 2013

Nämndemännens vara eller inte vara i rättegångar

Jag har suttit som nämndeman i Hovrätten över Skåne och Blekinge. Jag hade en fast dag varannan vecka och jag tyckte att det var intressant att vara med där men nackdelarna var många. Rättegångarna började alltid nio. Det är en ok tid om man bor i närheten men jag fick köra hemifrån halv sju för att komma i tid. Anledningen var rusningstrafiken in i Malmö. Det hände mer än en gång att jag kom ner och så var rättegången inställd vilket innebar att det bara var att köra hem igen. De dagar det var rättegångar varade de till fyra och därefter var det diskussioner vilket resulterade i att jag kom hem sju-åtta på kvällen om jag hade tur. Det betydde en arbetsdag på tolv timmar med en lön på 500 kronor minus skatt. Jag gjorde det tills Lilleman flyttade in sen fick jag prioritera bort det. Den tiden var mycket viktigare att spendera med honom.

Jag tyckte, även om det många gånger var långtråkigt, att det var intressant. Det var intressant att få den insynen i hur systemet fungerade men jag tycker att utredningen som nu kommer poängterar viktiga saker. Många gånger kändes det som att vi som var nämndemän ändå inte hade något att säga till om i slutänden. Jag satt med i ett fall som fick flyttas till en högrisksal. Det innebär mycket poliser, säkerhetskontroller in och skottsäkra glas då personen som var åtalad inte hade levt ett liv där denne funderade över det där med karma. I diskussionerna efteråt var vi inte överens. Jag förespråkar betydligt hårdare straff vilket resulterade i att alla andra var eniga men inte jag. Jag stod ensam för att personen i fråga skulle ha ett högre straff vilket innebär att mitt namn skrivs ut på domen.
domstol.se
Det blir en tankeställare för jag vill inte utsätta min familj för något obekvämt på grund av mina åsikter. Helt plötsligt blir det för mig en fråga i vad som är viktigast; att jag ska visa att jag har en avvikande åsikt eller att skydda familjen hemma då det inte är några änglar i dessa sammanhang. Svaret på det är väldigt lätt och jag ser det som ett stort fel i systemet.
Det bästa med den rättegången var att jag verkligen fick understruket att alla inte är vad de ser ut att vara. Personen i fråga hade fällt mig som en fura ute då denne såg hur trevlig ut som helst. Utöver det var denne propert klädd och uppförde sig hur bra som helst. Personen i fråga såg absolut inte ut som den person man blir varnad för när man är yngre. Hade jag varit ute på krogen som singel och denne hade kommit fram hade jag blivit väldigt smickrad. Allt är inte som det ser ut att vara.

Jag tror förändringarna är bra. Jag tror att en översyn bara leder till något bättre och mer effektivt. Felet som jag många gånger såg var inte hos de som dömde utan i lagboken. Straffen är för korta och detta med att brottslingen får rabatt är sjukt.

Det gäller att trampa nya stigar. Förändring är bra.
Detta kommer bli bra när det är klart och genomfört.

http://rod.se/alla-kan-snart-bli-n%C3%A4mndem%C3%A4n