onsdag 24 juli 2013

En sjuk värld..

Är då mannen och kvinnan lika mycket värda? Marte Dalelven blir våldtagen av sin kollega. Hon har synliga skador men mannen nekar. Hade detta varit i Sverige hade mannen med all sannolikhet åkt dit för det även om straffet hade varit skrattretande. Hon flyr och anmäler vad som har hänt. Istället för att få hjälp blir hon misstrodd och får veta att det finns inget sådant som våldtäkt i Dubai.
Det finns alltid mer än en sida när man tittar på något.
Dubai har i princip inga våldtäkter.
Betyder det då att det inte finns några som blir våldtagna eller är det så att deras system är fel?
Fyra män måste stå som vittnen på kvinnans sida för att hon ska anses oskyldig.
Marte ansågs vara den som gjort fel och hon dömdes till ett år och fyra månader i fängelse för att bland annat ha varit berusad och att ha haft sex utanför äktenskapet.
Norska UD fick nu henne befriad vilket pekar på att det finns någon mänsklighet där. Eller blev det helt enkelt för jobbigt för Förenade Arabemiraten att stå emot trycket.

tumblr.com
Min tanke är då. Sverige står väldigt långt fram i jämställdhetsarbetet men vad gör vi för att det ska bli vettigt i andra länder i världen? Förenade Arabemiraten följer sina egna regler och det gäller att ta seden dit man kommer men detta är fel. Ingen kan på allvar tro att det inte finns våldtäkter i detta land som nedvärderar kvinnan till noll och ingenting. Jag skulle aldrig vilja bli särfördelad för att jag är kvinna men jag vill ha samma rättigheter och skyldigheter som en man. Att ta seden dit man kommer är för mig viktigt även om jag inte kan påstå att jag alltid gör det själv. Det måste dock vara så att om man blir utsatt för ett brott, var man än i världen befinner sig, så bör man få upprättelse. Våldtäkt är inget man väljer.
Det finns även män som blir våldtagna även om det inte är så vanligt. Hur skulle de göra då i dessa länder? Säga att mannen/männen ljuger och fängsla dem allihop?
De säger med all sannolikhet ingenting.
I sådana här frågor känner jag att det är bra med så omfattande organ som möjligt. EU är ett sådant. Att varje enskilt land skulle försöka påverka någonting sådant är svårt och jag tror att det behövs ett gemensamt tryck för att ändra på deras regler. Ingen får skylla sig själv för det är alltid förövarens fel. Ett nej är ett nej.
Skönt för Marte att komma hem även om hon inte får den upprättelse hon borde få.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/norska-marte-har-benadats
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/24-ariga-norskan-benadad_8364838.svd