torsdag 25 juli 2013

Musikens mening!

Vissa saker kan man inte hjälpa när man har sysslat med musik i många år. Jag kan inte höra en endaste låt utan att börja fundera över vilka ackord den innehåller, vad texten betyder, reagera över tonartshöjningar eller sänkningar. Musik kan betyda otroligt mycket och speciellt om det sätts in i en speciell mening.

Jag köper och tittar, när jag har tid över på nätterna, ofta på serier. Främst komedi sedan är det alla dessa kriminalserier och den jag fastnat främst för är Criminal Minds. I nästan varje avsnitt spelas det någon musiksnutt som jag bara måste ta reda på vad det är för någonting. Väldigt många låtar på min spotifylista kommer från denna serie. Ofta är det inga kända grupper eller låtar men de passar alltid in där de spelas och jag hamnar i extas. Tack vare internet är det inga problem att hitta dem.

last.fm
Jag beundrar ytterst få människor men de jag gör det med har nästan alla gemensamt att de är musiker. Brandi Carlile är en av dessa. Tjejen har en fantastisk röst och har väldigt mycket fin musik. Trots att hon hoppat av skolan efter att ha fått diagnosen ADD har hon klarat sig betydligt bättre än många andra ändå.

"You see the smile that's on my mouth
It's hiding the words that don't come out
And all of my friends who think that I'm blessed
They don't know my head is a mess"
Brandie Carlile

Både musiken och texten är viktig men vissa fraser sätter sig alltid. Det finns alltid låtar som känns mer speciella än andra av olika anledningar. Vissa låtar kopplas ihop med en person, plats, händelse.. Brandi är en person jag beundrar. Hon är bara två år äldre än mig men har tagit sig så långt som hon har. Hennes röst är helt fantastisk med en blandning av Janis Joplin, Bonnie Tyler, Frida Örn och Elkie Brooks. Att vara musikalisk imponerar på mig.

Denna låt fick sitt genombrott i Sverige i Greys Anatomy. För mig är det konstigt att hon inte är mycket större här men vi har en förmåga att tro att vårt eget är så mycket bättre alltid. Jag älskar i princip all musik. Den som inte tittar på dessa serier missar väldigt mycket och det är helt fantastiskt hur mycket bättre någonting kan bli med rätt musik till. Tänk på Hajen. Alla som sett den hör ljuden till. Indiana Jones. Star Wars.
Ni som inte lyssnat på henne, gör det!

https://www.youtube.com/watch?v=o8pQLtHTPaI