torsdag 11 juli 2013

Sterilisering av fängelsebesökare

Jag börjar med att ursäkta för det jag tänker skriva. Jag har förmodligen en annorlunda syn på detta. Jag anser det fruktansvärt att människor förr tvångssteriliserades men ibland undrar jag ändå om det inte kunde införas ibland. Om en person skaffar barn efter barn efter barn... och inte klarar att ta hand om dem, speciellt inte då om man sitter i fängelse, finns det då inte bättre alternativ än att få ett barn varje gång man är ute och har sex?
Var i det hela är synen om att det ska vara för barnets bästa?

Artikeln handlar om att kvinnor som sitter på fängelser i USA många gånger känt sig tvingade att sterilisera sig. När jag först såg överskriften tänkte jag att det låter fruktansvärt men när jag läst igenom den ändrar jag mig. Det går ett program på någon kanal som handlar om just detta att kvinnor i USAs fängelser fick barn efter barn efter barn.. och de barn som inte hade en pappa som brydde sig, där kvinnans anhöriga inte längre kunde ta emot fler av hennes barn, där adopterades barnen bort.
Vad är då barnets bästa? Eller rättare sagt, de fortfarande inte födda barnens bästa?

"– Så snart han (läkaren) fick reda på att jag hade fem barn föreslog han att jag skulle se till att få det gjort. Ju närmare jag kom förlossningen, ju mer pratade han om det. Han fick mig att känna att jag vore en dålig mamma om jag inte steriliserade mig."

Min syn bygger alltid på barnets bästa. Barnet ska aldrig lida och kan inte hjälpa att det finns. Barn ska ha ett drägligt liv och jag tror inte att det biologiska alltid är det bästa.
Amnesty rasar över att detta har hänt. De säger att det är kvinnans rätt och ett brott mot denna att få dem att sterilisera sig. Jag kan tycka att om du redan har fem barn, och ett sjätte är på väg, men är inlåst mellan fyra väggar, varför vill du ha fler barn?
Den reproduktiva förmågan är helt bevisligen inte kopplad till om de kan ta hand om sina barn eller inte.
svtplay.se
Kvinnan som faktiskt sitter inom lås och bom har satt sig där själv. Alla har ett val i livet och de som sitter där har valt vägar som fängslat dem. Det kan inte barnen hjälpa. Inte kommande barn heller.

Den mer kalla synen på detta är; vad kostar detta samhället?
Hur mycket får inte skattebetalare lägga ut i form av vård, adoptioner och familjehem?
Mår dessa barnen bäst av detta?
Självklart önskar jag inte livet av några barn och tycker inte om abort över lag men att gå in och sterilisera någon som redan har sex barn kan inte jag se som något fruktansvärt så länge de går med på det. Självklart ska ingen tvingas till det men att övertyga denna person på ett vettigt, alltså ingen skrämseltaktik av något slag, sätt kan jag inte se som fel.
Det är alltid upp till dem i slutändan.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/fangelser-steriliserar-kvinnor-utan-tillstand