lördag 21 september 2013

Alla elever ska vara med på simundervisningen.

"Land ska med lag byggas" sa Karl XV och jag kan inte mer än hålla med honom. Lagen står över allt. Även religion, oavsett vilken det är.

För mig är det totalt ovidkommande hur någon ser ut, vilken religion eller kultur de har. Det är ovidkommande vilka traditioner de har eller hur de tror att jorden skapades. Ovidkommande vilken Gud de tror på, om de har någon. Ovidkommande vilken åsikt de har om sång, dans, simning eller sexualkunskap i skolan. ALLA barn som bor i Sverige innefattas av skolplikten och ska därför vara med i all undervisning och på grund av detta är jag väldigt glad för den dom som kom i Tyskland. Religionen står inte över ett lands lag.

allastudier.se
Tyvärr är det så att dessa saker ibland krockar. Sist var det elever som slapp vara med i skolundervisningen i ämnena musik och dans. Jag tyckte det var idiotiskt. Det hade varit lika idiotiskt att låta elever slippa simundervisningen på liknande grunder. Barn måste kunna simma och enligt mig borde det vara föräldrarnas ansvar att lära barnen det men nu är det så att det är skolan och då alla barn går i skolan är det ett bra sätt. Den som inte kan simma riskerar att drunkna om de hamnar i vattnet och det behöver man inte vara så smart för att räkna ut.
Jag har varit med om elever som på grund av sin religiösa tro inte kunnat vara med på sexualundervisningen vilket inte är bra. Det är inte så att skolan lär ut några konstiga saker utan de förklarar helt enkelt vilka skillnader och likheter det finns mellan en man och en kvinna. Tonåringar bör veta det från en neutral enhet som inte lägger en värdering i dessa saker. Könen är på detta sätt lika. Detsamma gäller även de andra saker som jag skrivit.
Det är viktigt att barn i Sverige får lära sig att vi alla är lika mycket värda.
Jag hade vänner när jag var yngre som inte kunde hälsa på varandra när de bodde hemma då deras föräldrar kom från ett varsitt krigshärjat land där de krigat mot varandra.
Här i Sverige har vi neutral mark och alla människor är lika mycket värda.

Jag hoppas verkligen att samma beslut som i Tyskland kommer tas även här i Sverige om det kommer upp. Alla ska vi vara lika inför lagen, med samma rättigheter och skyldigheter.
Jag hoppas alla barn i Sverige får möjligheten att simma, dansa och musicera i skolan.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/religion-inget-skal-for-att-slippa-simskola
http://www.varldenidag.se/nyhet/2013/08/05/Darfor-vill-de-inte-att-barnen-dansar-i-skolan/