måndag 23 september 2013

MAIF och minkar

Under gårdagens match på Strandvallen ställdes sex minkar ut i ett litet minkhus. Djurens Rätt har hela förra veckan försökt få rubriker om ämnet, ville att alla skulle bojkotta matchen och det gav ringar på vattnet.
Oavsett vad man tycker om just minknäringen bör man se på den andra delen av ordet: näring. Näring. Det finns andra sorters näringar i Sverige. Bilnäringen, industrin, mat, restaurangnäringen för att nämna några.
Tittar man längst ner på MAIFs hemsida ser man deras över hundra sponsorer.
Ska man då göra skillnad i vem sponsorn är?
Eller främst, VILKEN näring det är som vill ställa ut?
Mitt svar är väldigt enkelt: Nej.
Det spelar ingen roll.

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av fotboll eller sport över huvud taget. Att Djurens Rätt nu försöker göra politiska poäng för att en av lagets sponsorer vill ställa ut ser jag som löjligt. Jag anser denna organisation vara det över lag då man tror att det går att förändra någonting genom att ge sig på enskilda näringsidkare. Varför inte protestera om de ställer ut en bil? En bil kan köra ihjäl många djur för att inte tala om vilka avgaser de ger ifrån sig, De affärer som finns med som sponsorer, säljer de verkligen bara saker som är bra för miljön och djuren?
Vill en organisation förändra gör de inte det på detta sätt utan att helt enkelt, på fredligt håll, förändra lagen. Som jag ser det, tyvärr, är risken väldigt stor att minknäringen försvinner om vi byter färg i regeringen vid valet.

Jag hade velat ha en förklaring från dessa personer med var gränsen ska gå. Vilka näringar ska få finnas kvar? Vem ska bestämma vilka de ska vara?
En vanlig myt är att minken är ett vilt djur. Ja, det var det från början med men d
Kristianstadsbladet.se
omesticering har gjort minken till ett burdjur. Minken vet inte längre hur det är att vara fri då våra svenska minkar har bott i burar de sista femtio generationerna. Med samma tänk borde dessa personer också förbjuda all inlåsning av hundar för de är ett annat djur som har domesticerats.
Är det ok att låsa in sin hund?

Vänstervridningen i vårt land har av någon anledning godkänt våld och trakasserier från grupper liknande Djurens Rätt. Hade det varit ok om de hade tagit sig in i privata personers hus och släppt ut deras husdjur? Såhär gör de med minken. Är det ok?
Vi som nu råkar bo i ett av Sveriges minktätaste områden vet att en mink är allt annat än roligt att ha runt husknuten. Speciellt om du har barn som vill vara ute och leka.
Att släppa ut dem är inhumant vilket dessa aktivister inte förstår.

Jag ser det som väldigt positivt att de fick visa upp sina minkar. Oavsett vad man tycker om just minknäringen är aldrig fakta och kunskap fel och det är vad man kan få om man hälsade på dem igår. Svensk mink har det bra och det hade dessa människor också sett om de besökte farmarna dagtid utan utklädnad. Jag har ingen längtan efter en minkpäls men den som vill ha en ska kunna köpa det. Naturligare kan det inte bli. Kanske bättre med en PVC-päls?
Jag är helt övertygad om att protesterna kommer hand i hand med Sveriges jantelag. "Varför ska hon/han en minkpäls när jag inte har råd med det!?"
Länge leve valfriheten och för mig är det omöjligt att förbjuda en väl fungerande näring.
Tack MAIF för att ni stod upp och vägrade ändra er!

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2835&grupp=12344&artikel=5650508
http://www.maif.se/
http://www.svenskmink.se/?page_id=7