måndag 30 september 2013

Pensionssystemet i Sverige

Politik innebär diskussioner och väldigt mycket tyckande och tänkande inom olika ämnen. Mina intressen är vida spridda men detta är en sak som jag aldrig lyckats läsa mig till. Åtskilliga gånger har jag suttit på banken för att bestämma hur mina pengar ska placeras och trots att vi gått igenom det många gånger kan jag just nu ändå inte redogöra hur de är placerade. Det är i mina ögon en djungel. Jag förlitar mig helt och hållet på min banktjänstekvinna som enligt mig gör ett väldigt bra jobb.
Jag har inte den blekaste aning om hur min pension kommer se ut och det bekymrar mig ingenting.

Nu diskuteras pensionssystemet och om det ska vara kvar eller inte. Om det ska förändras. Jag ska helt ärligt säga att jag förlitar mig på att andra människor kan detta för jag har inte kompetensen att tycka någonting om det. Artikeln säger att om PPM tas bort kommer dagens pensionärer tjäna på det och min generation förlora på det. Dagens system är krångligt och man måste göra ett val.
svd.se
Jag tycker valfriheten är bra och att den som vill ska kunna välja efter sitt eget förstånd. Jag anser dock att människor måste ta ansvar över sitt eget liv och se till att sätta de frö som ska ge dig pension den dag du blir pensionär. Jag måste själv spara till det redan nu.

Jag sparar. Det måste man och jag hade mått dåligt om jag inte hade en buffert. Jag har dock inga planer på att någonsin gå i pension. Visst, jag kan ändra mig men jag har svårt att tro det. De kommer förmodligen få tvinga bort mig från jobbet och egentligen handlar det inte om att jag måste jobba utan mer att jag vill ha den sociala biten. Jag har dock inga planer alls på att jobba mer än lagom. Under perioder av livet kan jag jobba mer men de sista åren innan pensionen kommer jag inte jobba heltid. Man lever bara en gång. Barnen är bara små en gång. Resa kan jag göra sen och att jag måste förverkliga mig själv är inte viktigare än barnen och familjen. Jag ser dock på detta med andra ögon än många andra.
Jag är inte hemma och är mammaledig. Jag är för rastlös för det. Jag vill dock inte jobba heltid så en kombination mitt emellan är perfekt och alla blir nöjda. Jag har därutöver en många gånger ändlös energi och klarar inte människor som hellre pausar än gör det de ska. Barnen går först, sen det jag har tänkt göra och därefter kan jag pausa om jag nu skulle behöva det. Oftast behöver jag det inte.

Det här med pensionen då. Jag har faktiskt ingen aning.
Skaffa en banktjänsteman ni litar på om ni har lika dålig koll som jag på det.

http://www.svt.se/agenda/tusen-kronor-mindre-om-ppm-skrotas