onsdag 25 september 2013

Legalisera hasch?

Varje dag "bläddrar" jag igenom alla större tidningar i Sverige och efter ett tag lär man sig att "slöläsa" så att man inte behöver läsa varenda ord och varje rad. När det är något intressant fastnar jag och läser hela. Denna fastnade jag för.

Jag är väldigt konservativ i vissa frågor och skulle kämpat in i det sista för vårt kungahus. Monarkin är något av det finaste vi har och jag vill ha ett starkt försvar. Vi måste ha människor som klarar av att driva detta om femtio år. Det går inte att nedrusta allting för att sedan tro att kunskapen går att finna i böcker. Vissa saker måste gå i arv och läras praktiskt.
Jag är dock väldigt liberal i många frågor och detta som Norberg tar upp har jag legat i diskussioner med folk de sista tio åren. Jag har alltid rest mycket och sett andra delar av jorden. Det ger inte bara kunskap utan även insikt om att det finns två sidor av allting.

Sverige är landet förbud. Här är mycket olagligt och hade alkoholen uppfunnits idag hade den garanterat varit klassad som narkotika. Min uppfattning är att den som vill få tag i någonting gör det. Oavsett om det är lagligt eller inte. Svenskar är ökända i många länder för att det är vi som raglar fram. Av någon anledning måste man dricka sig väldigt berusad, skrika, slåss och härja när man är utomlands. Det är ju så billigt och inte nog med det kan man få tag i drickan överallt. Jag har aldrig gjort så och har inga planer på att börja. När kompisarna åkte på festresor åkte jag på resor där man kunde studera kultur eller historia. Jag hymlar inte med att även jag drack ibland men det var aldrig på det sättet.

Om då hasch hade varit lagligt när jag var ung. Hade jag testat?
Förmodligen. Jag är inte annorlunda på något sätt. Hade jag fastnat?
Högst osannolikt. Jag har för mycket krav på mig själv och skulle aldrig tillåta mig att göra det.
Min familj hade aldrig tillåtit det. Jag har ett alldeles för starkt skyddsnät runt mig för att hamna i en sådan situation. Det låter kanske förmätet men min uppfattning är att det oftast är det som betyder någonting. Självklart finns det undantagsfall men jag tror att det viktigaste och det som spelar mest roll är familjen.

drugsmart.com
Johan Norberg diskuterar gängkrigen i Göteborg som nu tagit många människors liv. Han skriver att om haschet hade blivit lagligt hade denna undre marknad försvunnit. Jag förstår med att det förmodligen hade dykt upp någon annan undre marknad men jag har resonerat precis som honom. Det är ändå så att varje människa själv bestämmer över sitt öde.
Det kanske hade blivit så att haschet hade blivit som cigaretter. Det hade varit artonårsgräns och hade funnits i butiker så att alla vuxna hade kunnat köpa det. Det hade med all sannolikhet funnits de som köpt ut till yngre och de som fastnat i detta men jag har svårt för att se det. Jag hade inte köpt det idag även om det var lagligt för jag har ingen anledning.

"Portugal avkriminaliserade narkotika för eget bruk 2001 efter en svår knarkepidemi. I dag är det fler som under sin livstid prövar, men det har minskat i de lägsta åldrarna och problemanvändarna är färre". skriver Johan. Han fortsätter och skriver att Högern som från början var helt emot detta beslut nu har ändrat sig.

Jag har sedan start varit väldigt positiv till sprututbytesprogrammet av den anledning att man förutom att få ner sjukdomarna även har koll på vilka som missbrukar.
Om en legalisering av hasch vore bra eller dåligt kan inte jag bestämma för jag har inte den kunskapen men jag ser gärna att vi ser över hur det ser ut i resten av världen för att sedan se hur vi kan göra här. Uppenbart fungerar det inte som det är idag och även landet Sverige bör kunna ändra sig om det visar sig att det finns bättre metoder än de vi har idag, som inte fungerar.

http://www.metro.se/kolumner/johan-norberg-stoppa-gangkrigen-med-lagligt-hasch/EVHmir!ViTHzgZOGXqlM/