fredag 27 september 2013

En hyllning till Cura och Capio!

Det tog nästan fem år för lillasyster att hitta hit och det finns en sak jag vill framhäva tusen gånger om. De människor som är rädda för valfrihet bör enligt mig flytta dit där den inte finns om den upplevs så jobbig. Den som inte vill välja behöver inte det.

Jag har dock gjort ett aktivt val av väldigt enkla skäl. Jag upplever inte att jag fick den vård jag var berättigad till och utöver det, det som spelade mest roll, var att de jag mötte var allt annat än trevliga. Det är inte så att situationen man hamnar i när man inser att det inte går att få barn är enkel. Det blir miljoner frågor på ett par sekunder. Att sjukvården då ska vara tillmötesgående är för mig självklart och den personal inom detta som inte känner så bör inte heller jobba inom detta yrke.
Utöver det brottas man med regler som förmodligen uppfanns för femtio år sedan.
Det ställs kravs på att du ska ha bott ihop i ett visst antal år enbart för att få söka hjälp. I dagens samhälle finns det de som lever som särbos hela sitt liv. Skulle de aldrig få skaffa barn då?
När den dörren stängdes söktes det privat med en gång.
Det blev några vändor till Karlskrona för att sedan skickas till RMC i Malmö. Jag har skrivit om dem och det obehag vi kände inför dem. Fel människor på fel plats. Jag ska absolut inte hänga alla för det fanns de som var trevliga där men den dag vi hade satt vår fot på Cura förstod man hur det skulle vara. När jag ringde till RMC kunde jag få veta att vi fick vänta för att det fanns fler i kö, att de inte hade tid och när jag tog upp vårdgarantin för att komma fram till en av de specialister vi skulle till fick jag ett skratt i örat om att jag kunde ju försöka söka mig någon annanstans.
Attityden var hemsk.

Vi kom till Cura och där var det tvärtom. De beklagade att de inte hade tid samma dag eller nästkommande dag. Inget prat om att vänta i månader. Vänliga läkare och övrig personal som även om de inte lät mig få som jag ville hela tiden, kunde förklara sakligt varför. Utan överlägsenhet eller förarglighet. De kom på den tid som var utsatt, de frågade hur man mådde och hur det kändes. Det må inte vara vård i den bemärkelsen men det är dock så viktigt. Något som RMC inte förstod.

Cura är allt det som fattades på RMC och lite till. Det har kostat oss en mindre förmögenhet att skaffa barn och det kostar då man går privat men valet är väldigt lätt. Hade vi fått veta vilken oerhörd skillnad det är mellan de olika klinikerna från början, hade vi mer än gärna även betalt de första försöken själv. Det hade varit värt varenda krona att slippa upplevelsen av hur det inte ska få vara inom vården. Det hade kostat oss men vi hade sparat två år i väntetid. Två år där vi kunde fått en helt annan upplevelse.

Jag har hört många som har liknande upplevelser av RMC men jag tror att de flesta glömmer när de väl har fått sitt/sina barn. Då lämnar man det bakom sig. Jag gör det inte. Jag ser det som min uppgift att ändra på det som är fel och detta är fel. Ett bemötande kan vara så viktigt.

All mödravård har sedan genomförts på Capiokliniken i Kristianstad som även det är privat. Skillnaden här är att man kan få gå där, trots att man är Bleking, om man ringer till landstinget Blekinge i Karlskrona och ber om att få gå i Skåne. De gick med på det direkt då jag fick tag i dem och om Capio har jag inte ett enda ont ord att säga. Trots att det är de som har fått ta tag i mig i både med och motgångar har de alltid skött det effektivt, trevligt och korrekt. Då det ligger granne med Centralsjukhuset i Kristianstad har det inte kunnat vara enklare.

Det låter förmodligen förvirrat och flummigt. Många kommer säkert säga att jag är bitter på RMC för att det aldrig blev något barn där trots fem försök men jag vet att det inte är så och den som varit på båda ställena kan utan problem vittna om skillnaderna som finns.
Ofrivillig barnlöshet är betydligt vanligare än man tror och det är väldigt många som har hört av sig till mig efter det att jag berättade öppet om det. Min uppmaning till alla er som har problem men fortfarande inte fått hjälp är: Spara pengar och strunta i landstingets tre försök. Åk till Curakliniken i Malmö (Per Albin Hanssons väg) och gärna sedan även till Capio för de kommer se till ert bästa och behandla er bättre än RMC där du/ni är sill på ett rullande band.
Tack för att det finns privat sjukvård!

http://www.curakliniken.se/
http://www.capio.se/