söndag 8 september 2013

En knäpp på näsan till Skolinspektionen.

Riksinternatet Lundsberg stängdes omedelbart när Skolinspektionen hade varit där och tittat. Anledningen var att två elever hade bränts med ett strykjärn under en nollning.
Jag tyckte beslutet var idiotiskt.
Att kollektivt bestraffa en hel skola med tvåhundra elever för att några beter sig fel är inte rätt och att förvaltningsrätten nu kommit fram till att skolan i morgon ska öppnas igen är det enda riktiga. De kommer sedan sätta ett fast beslut så fort som möjligt men inget tyder på att de kommer ändra sig igen. Skolan kommer därför förmodligen vara öppen framöver.

svd.se
För mig är detta ett stort bra beslut i rätt riktning. Som jag såg det var stängningen en blandning av Sveriges jantelag och många människors avundsjuka över att skolan inte är en "vanlig" skola. Det går ju förmodligen bara en massa rikemansbarn där och de kan gå i en vanlig kommunal skola precis som alla andra.. Skönt med valfriheten. Skönt att Lundsberg får fortsätta!

Det hade varit mycket intressant att se om Skolinspektionen hade tvingat andra skolor att stänga på grund av mobbning. Speciellt om skolan var en kommunal skola. Med tanke på att det finns en hel del områden i Sverige som är hårt drabbade, inte bara skolorna utan samhället, så bör det inte vara några problem att hitta någon skola där grov mobbning förekommer. Det kan dock vara så att det är betydligt enklare för Skolinspektionen att blunda då.
Den som tror att det är någon större skillnad på en privat, en kommunal och en friskola angående detta med mobbning bör ut och besöka fler skolor. Jag har gissningsvis varit och jobbat på mellan tio och femton olika skolor eller förskolor och min erfarenhet är att det finns överallt. Det går inte att komma undan och med tanke på att vuxna människor kan mobba varandra och bete sig väldigt illa är det inte konstigt att det finns barn som gör så. Jag tror alltid det kommer finnas men det måste vara så att de som jobbar mot det aldrig ger upp, oavsett vilken arbetsplats eller skola det är.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5638184