måndag 16 september 2013

Gangster squad

Vilken film! Förutom att väldigt trevliga Gosling är med är filmen toppen. Jag älskar gangsterfilmer! Sean Penn spelar gangsterbossen Micky Cohen som på fyrtio och femtiotalet styrde i och runt Los Angeles. Filmen handlar främst om den grupp poliser inom LAPD som bildade Gangster Squad även i verkligheten. Genom att gå vid sidan om lagen tar de sig fram.

Jag är väldigt liberal i mycket av mitt tänk även om det konservativa tar mycket plats. Jag tror att förbud av olika näringar föder maffian och gangstrar i olika länder. Hade inte USA infört sitt spritförbud hade de med all sannolikhet aldrig haft de stora problem de har, även om de nu inte är så stora som de en gång varit.

Med detta menar jag inte att man ska tillåta allt för det måste finnas gränser på allting. Ett mellanting hade dock inte varit fel. Det finns länder som har legaliserat exempelvis cannabis och syftar på att det inte är farligare än alkohol. Jag ser det som en inkörsport till andra saker och är inte övertygad om att det hade varit bra. Jag håller dock väldigt starkt på att människor själv väljer hur de vill leva sitt liv. Jag kan inte tvinga någon som inte vill att göra någonting.

Jag älskar att resa och har varit i Amsterdam många gånger. Oavsett vad man tycker om Red Light District och det liv som finns där är staden väldigt mysig. Jag har trots deras liberala syn på vissa droger aldrig stött på någon som betett sig illa på grund av ett drogmissbruk. Det räcker dock att man åker ner till Spanien och går ut en kväll för att kunna räkna raglande fulla svenskar.
Vad är då fel?
Vilka gör rätt?

Jag är inte glad i vårt Systembolag och har aldrig varit. Jag tycker att det är väldigt bra att det finns för jag inser att det inte går att köpa alla deras sorter på ICA. Jag tycker dock att alla de vanliga sorterna bör få säljas i vanliga affärer också. Jag vet inte varför vi svenskar ska anses lite mer korkade än övriga Européer och ska behöva skyddas mot detta. Det hade säkerligen blivit problem i början men samtidigt är det så att den som vill får tag i vilken drog de vill.

Det kanske hade gått att ta en sådan här film till nutid.
Vad hade hänt om knarkare plötsligt inte behövde göra inbrott för att få tag i pengar då priserna hade dumpats för att det gick att köpa dem i affärer?
Det kanske hade blivit samhällsekonomiskt väldigt bra?
Jag spånar bara fritt nu och att legaliser någon drog är jag inte intresserad av. Inte av vapen heller men det kan vara så.. eller inte. Det kanske hade känts tryggare för övriga medborgare?
Svaren som uteblir är många. Jag vet inte.
Som det ser ut idag går det i vilket fall att konstatera att droger finns överallt.

Se filmen! Den är väldigt bra.

http://www.youtube.com/watch?v=bRVvEHk7xOs
http://en.wikipedia.org/wiki/Gangster_Squad