fredag 6 september 2013

Det här med att stava ett namn.

Vissa saker är ytterst svårt för många människor och jag blir lika irriterad varenda gång det händer. Ett namn är väldigt viktigt för personen som har det då det är dennes identitet. Alla kan göra fel, det säger jag ingenting om men jag undrar ofta hur den svenska journalistutbildningen ser ut.
Ett namn har ett egenvärde.

Som journalist borde det vara extra viktigt att åtminstone ha namn och plats rätt för sig när det är så att något ska gå i tryck. Har personen i fråga dessutom påpekat stavningen extra bör det inte vara så svårt att göra rätt.
På facebook står många gånger namnet ovan kommentaren som läggs men ändå görs det fel. Jag säger inte att ingen får göra fel för även jag skriver fel ibland men den dag någon har påpekat att jag har gjort fel, händer det aldrig igen.

Jag heter Emilie. E-M-I-L-I-E. Sex bokstäver. Hur svårt kan det vara egentligen?
Jag heter inte Emelie, Emely, Emmelie, Emili, Emmely, Emily eller någon annan stavning utan Emilie. Emilie det är jag. Emelie är det inte. Det finns ytterst få stavningar jag inte fått skickat till mig och jag har gjort det för vana att alltid bokstavera mitt namn för att det inte ska bli fel.
I efternamn heter jag Pilthammar. Jag tycker inte det är så krångligt det heller men med jämna mellanrum kommer det någon fantasifull stavning; Pillhammar, Pitthammar, Pitlhammar, Pjitrhammar.. Det går att fortsätta. Att efternamnet blir fel kan jag ändå köpa på något sätt då jag tycker att förnamnet är viktigast.

När jag nu har börjat nytt jobb med många klasser är stavningen av elevernas namn en av sakerna jag försöker lära mig först. Barn har svårt att förstå att det kan vara klurigt att minnas alla första dagen (även om det brukar gå förvånansvärt bra) men att gå in och få runt åttio nya elever sätter hjärnan på prov. När omdömena ska sättas ska jag veta vilka alla är och då kommer jag sätta stavningen med. Det är viktigt och skulle det bli fel blir de stötta.

De gånger jag är med i tidningen blir det rätt ungefär varannan gång. Sist skrev jag extra att jag ville de skulle stava mitt namn rätt då vi kommer behöva titta på den bilden många gånger men nej. Det blev fel ändå. Det kanske inte är hela världen men jag heter Emilie oavsett vad andra tycker om den stavningen.

Ha en bra dag!
Hälsar, E-M-I-L-I-E =)