tisdag 10 september 2013

The Blind Side

När det kommer en film på tv som innehåller ordet "drama" brukar jag googla slutet för att veta att jag slipper ägna natten åt att gråta floder. Ingen får dö för då byter jag helt enkelt kanal. Härom kvällen dök The Blind Side upp och efter att ha konstaterat att det var en verklighetsbaserad film som inte slutade illa såg jag den. Att hålla tårarna inne gick inte ändå.

ericmetaxas.com
Filmen bygger på Leigh Anne Tuohy och hennes vilja att förändra när hon träffar den då tonårige hemlöse Michael Oher. Hon, hennes man och deras två barn tar sig an denna tonåring trots släkt och vänners protester. De bor i Memphis och att låta en 193 centimeter lång, 140 kilo tung, svart tonåring flytta in i sitt hus tillhör inte det vanliga. Familjen Tuohy äger över åttio restauranger i USA och är ekonomiskt oberoende. De hjälper honom att komma in på college och att börja träna rugby. När han hade visat vad han kunde ringde var och varannan klubb och ville att han skulle börja hos dem.
Familjen Tuohy adopterade till slut Michael då bland annat försäkringarna krävde målsmans underskrift och de är en familj än idag.

Jag tycker filmen är bra dels för att den slutar som en film ska, lyckligt och dels för att den är sann. Det finns verkligen människor som är beredda att offra allt för att hjälpa en någon annan och jag beundrar det något oerhört. Trots släktens protester och vännernas spydiga kommentarer så gjorde de detta. Det förändrade hans liv utan att begära någonting i gengäld.

Min önskan är att många ska se denna och lära sig att se bakom ytan. En person är sina handlingar och inte sitt utseende, sin hudfärg eller sin religion. Michael föddes till att bli en förlorare men klarade med denna familjs hjälp att ta sig till toppen.
Jag önskar att fler kunde hjälpa till även här i Sverige genom att bli exempelvis familjehem.
Det är många gånger tufft men känslan att man gör någonting för någon annan, hoppas jag ska göra att man mår bra den dag man sitter på hemmet.

Jag rekommenderar så många som möjligt att se denna filmen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Oher
http://en.wikipedia.org/wiki/Leigh_Anne_Tuohy